Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για τα γεωτρύπανά μας

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex για τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
ASSOCIATED PRESS

Δηλώσεις για τις τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου πραγματοποίησε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα μετά την έκδοση Navtex για τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μιλώντας με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την εγκαθίδρυση της προεδρικής δημοκρατίας στην χώρα του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα πλωτά γεωτρύπανα. Κάνουμε ότι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και δρούμε με βάση τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματα και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο».

Αναφερόμενος στην απόφασή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: ««Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας ήταν να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους οικοδομώντας τη χώρα. Η απόφασή μας για μετατροπή εκ νέου της Αγίας Σοφίας από μουσείο ως τζαμί, σύμφωνα με τη διαθήκη (του Μωάμεθ) του Πορθητή είναι προϊόν αυτής της αντίληψης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του, δίνοντας έμφαση στο «Anadolu», το αεροπλανοφόρο/σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων που κατασκευάζει η Τουρκία, λέγοντας ότι στόχος είναι να αποκτήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «ακόμη ένα-δύο» τέτοια αεροπλανοφόρα. Απαρίθμησε επίσης τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κινητήρες, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.

Δημοφιλή