ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2020 16:47 EET | Updated 20/01/2020 16:54 EET

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά»

Καρφιά του Τούρκου προέδρου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ASSOCIATED PRESS

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την ΑΟΖ και τα ελληνικά νησιά προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και τη Λιβύη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

«Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Λιβύη έχουν ακτές που βρίσκονται απέναντι μεταξύ τους ”έχει τρελάνει την Ελλάδα”», σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι η Τουρκία είχε ήδη συζητήσει το επίμαχο θέμα στο παρελθόν με τον πρώην ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Γκαντάφι.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα για να προκαλέσει την Τουρκία. Το πιο σημαντικό, σημείωσε, είναι ότι κάποιος τον προσέγγισε στη σύνοδο του Βερολίνου και του είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να συμφιλιωθεί με την Τουρκία.

«Τους είπα ότι είναι ανόητο να θέλει να τα βρει μαζί μας και την ίδια ώρα να καλεί τον Χάφταρ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είπε στον συνομιλητή του, τον οποίον δεν κατονόμασε, ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να διορθώσει το λάθος του που συνάντησε τον Χάφταρ αν θέλει πραγματικά για να συσφίξει τους δεσμούς του με την Τουρκία.

Περαιτέρω, επανέλαβε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου ανήκει και στις δύο πλευρές του νησιού, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τους κανόνες ούτε έχει έρθει σε συνεννόηση με την ηγεσία του ψευδοκράτους «για τη δίκαιη κατανομή αερίου».

«Η Αγκυρα δεν έχει στείλει ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη»

Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, φέρεται να δήλωσε, παράλληλα,ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Αγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη. Προηγουμένως είχε επίσης δηλώσει πως η Άγκυρα θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη αυτή έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

(με πληροφορίες από Daily Sabah, ΑΠΕ)