ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2018 20:37 EEST

Ερντογάν: Η κουρδική πολιτοφυλακή δεν έχει φύγει από το Μανμπίζ. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν έχει εγκαταλείψει τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίζ, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, και πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

«Τώρα σκάβουν χαρακώματα στη Μανμπίζ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει΄’ετοιμάσαμε τους τάφους, ελάτε και θάψτε μας’», είπε ο Ερντογάν σε μια συγκέντρωση στη νότια Τουρκία. «Είπαν πως θα εγκαταλείψουν την περιοχή σε 90 ημέρες, αλλά δεν το έκαναν. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο.»

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πως η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μανμπίζ έχει καθυστερήσει αλλά «δεν είναι εντελώς νεκρή».

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν τον Μάιο σε συμφωνία για τη Μανμπίζ έπειτα από μήνες διαφωνιών. Βάσει της συμφωνίας η πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG θα αποσυρόταν από τη Μανμπίζ και τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις θα διατηρούσαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα γύρω από την πόλη.

Πάντως ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη, στη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από μια επίσκεψη στην Ουγγαρία, πως η εφαρμογή της συμφωνίας έχει καθυστερήσει.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση αλλά (η συμφωνία) δεν είναι εντελώς νεκρή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μάτις λένε ότι θα κάνουν συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post