ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2019 15:53 EEST

Ερντογάν: «Ενίσχυση της δημοκρατίας» η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Πτώση της τουρκικής λίρας.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τρίτη πως η απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στη Κωνσταντινούπολη ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως οι εκλογές του Μαρτίου χαρακτηρίστηκαν από «οργανωμένη διαφθορά» και έλλειψη νομιμότητας.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα νέες δημοτικές εκλογές στις 23 Ιανουαρίου, ακυρώνοντας την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, κατά την οποία είχε ηττηθεί ο υποψήφιος του κόμματος του Ερντογάν, σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για δικτατορία.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση για τις εκλογές, φέρνοντας τις απώλειες φέτος στο 14%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για πολιτική αβεβαιότητα και επιχειρηματίες αποδοκιμάζουν την κίνηση.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με οικονομικό σαμποτάζ και ορκίστηκε να αποκρούσει τις επιθέσεις εναντίον της οικονομίας της. «Από εδώ και πέρα, θα κάνουμε ό,τι κάναμε στους τρομοκράτες» είπε.