ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/11/2018 06:48 EET

Ερντογάν: Ριψοκίνδυνη η συμπεριφορά Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο

Umit Bektas / Reuters

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο να μην προβαίνουν σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές» στην ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Ερντογάν είπε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης (ως προς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο), λόγω της στήριξης από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει εξελιχθεί σε απειλή και κίνδυνο, κυρίως για τις ίδιες», μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση από τις θέσεις μας, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» είπε σχετικά.

Ο Ερντογάν επίσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον πορθμό του Κερτς, λέγοντας πως «καλούμε τους Ρώσους και Ουκρανούς φίλους να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου το συντομότερο δυνατόν και να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα μια θάλασσα ειρήνης». Ακόμη, μίλησε και για τις εξελίξεις στη Συρία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον ISIS στη χώρα, μα μόνο κάποιες μικρές ομάδες εκπαιδευμένες και σε εφεδρεία υπό την «αμφίεση» της οργάνωσης με σκοπό τη δημιουργία χάους στην Τουρκία και στην περιοχή.

ΥΠΕΞ: Εξάρσεις επιθετικής ρητορικής

«Οι τουρκικές προκλήσεις  υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις  εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Sponsored Post