Έργο του Ρέμπραντ πωλήθηκε σε δημοπρασία χωρίς να έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα του

Ο πίνακας αγοράστηκε για 1,5 εκατ. ευρώ και χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια έως ότου επιβεβαιωθεί ότι είναι έργο του Ολλανδού ζωγράφου.
museumdelakenhal / instagram

Πίνακας του Ρέμπραντ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θα εκτεθεί για πρώτη φορά, στη Βρετανία και στην Ολλανδία, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης για τον Ολλανδό ζωγράφο που έχει διοργανωθεί ποτέ, με θέμα την πρώτη περίοδο του έργου του.

Οπως ανακοίνωσε την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, το Ασμόλειο Μουσείο, στην Οξφόρδη σε συνεργασία με το Μουσείο του Λέικενχαλ, στο Λάιντεν της Ολλανδίας, κατάφερε να εξασφαλίσει, τον δανεισμό του έργου, που φέρει τον τίτλο, «Let the Little Children Come to Me» (Αφήστε τα Μικρά Παιδιά να Ερθουν σε Εμένα).

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε σε δημοπρασία στην Γερμανία, το 2014, με την ονομασία, «Netherlandish School» (Ολλανδικό Σχολείο) από τον Ολλανδό έμπορο έργων τέχνης, Γιαν Σιξ, ο οποίος τον αγόρασε αντί 1,5 εκατ. ευρώ.

Παρότι το έργο δεν ήταν βέβαιο πως ανήκε στον Ρέμπραντ, ο Γιαν Σιξ, θεωρούσε πως σε μεγάλο βαθμό, ήταν αυθεντικός, καθώς ο ίδιος Ρέμπραντ εμφανιζόταν στην εικόνα, κάτι που είχε επαναλάβει, τόσο σε χαρακτικά όσο και σε σχέδια ζωγραφικής.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 34 πίνακες και 90 σχέδια ζωγραφικής.

Οπως σχολιάζει ο επιμελητής της έκθεσης, Κρίστοφερ Μπράουν, τα πρώτα δέκα χρόνια της καριέρας, του Ρέμπραντ (1624 - 1634), είναι τα πλέον βασικά για να κατανοήσουμε, το σύνολο του έργου του.

«Στα πρώτα του βήματα, βλέπουμε έναν νεαρό καλλιτέχνη που εξερευνά το δικό του στυλ, αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες και κάνει λάθη. Αλλά η πρόοδος του είναι αξιοσημείωτη και τα έργα αυτής της έκθεσης επιδεικνύουν μια καταπληκτική εξέλιξη από έτος σε έτος », δήλωσε ο Μπράουν.

Η έκθεση στο Ασμόλειο Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό, στις 27 Φεβρουαρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου, ενώ αυτή στο Μουσείο του Λέικενχαλ, που θα προηγηθεί, θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2019 και διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Πηγή: The Guardian, Codart