ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/11/2018 07:15 EET | Updated 19/11/2018 10:59 EET

O πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας,Εσκο Άχο στη HuffPost: Δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι η επανεκλογή

Ο Έσκο Άχο, πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 1991 ως το 1995, έλαβε ορισμένες αποφάσεις που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Ήταν αποφάσεις με κόστος που έκαναν τη χώρα πρωτοπόρο στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην Παιδεία. Ο Άχο δεν επανεξελέγη, αλλά δεν μετάνιωσε ποτέ γι αυτό.

Αν συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μικρό ή μεγαλύτερο θαύμα, ώστε να πετύχει μία θεαματική ανάκαμψη στην οικονομία και να ανακτήσει στο όχι εντελώς μακρινό μέλλον το έδαφος που έχασε μονομιάς μέσα στα 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης, τότε καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε γύρω μας για ανθρώπους που έχουν μάθει στη ζωή τους να πετυχαίνουν θαύματα (και όχι για...μαθητευόμενους θαυματοποιούς).

Tην Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα «Το παράδειγμα της Φινλανδίας - Πώς δημιούργησε μια οικονομία βασισμένη στην καινοτομία», στο Μουσείο Μπενάκη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Έσκο Άχο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του συνομίλησε με την Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπο και Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Το όνομα Έσκο Άχο ίσως να μη θυμίζει τίποτα στους περισσότερους. Ένας πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας δύσκολα θα γοήτευε τους Έλληνες ακόμα και σε «ευκολότερες» εποχές - πόσω μάλλον σήμερα.

Ωστόσο, ο Άχο ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας (σημειωτέον, ο νεότερος που είχε αναλάβει μέχρι τότε το τιμόνι μίας ευρωπαϊκής χώρας) από το 1991 ως το 1995, παρέλαβε μία χώρα σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Με λιγοστούς πόρους, η Φινλανδία υποχρεωμένη να εισάγει πολλά από το εξωτερικό και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Άχο πήρε όλες τις δύσκολες αποφάσεις: Προώθησε δημοψήφισμα για να μπει η χώρα στην ΕΕ, έκανε δραστικές περικοπές δαπανών και αύξησε τα έσοδα, ενώ επέλεξε να επενδύσει στην Τεχνολογία και στην Παιδεία. 

Pier Marco Tacca via Getty Images

Η Φινλανδία βγήκε κερδισμένη από όλα αυτά τα στοιχήματα. 

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατόρθωσε να βρεθεί στην τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης.

Αυτό έφερε εξαγωγές από εταιρίες που γιγαντώθηκαν, όπως η ΝΟΚΙΑ (σήμερα ο Έσκο Άχο είναι μάλιστα Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΝΟΚΙΑ).

Η Φινλανδία πέρασε από τις μικρομεσαίες χώρες στις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ.

Και αν η Τεχνολογία αποτέλεσε ένα λογικό πεδίο επένδυσης, τότε τί μπορεί να πει κανείς για την επένδυση στην Παιδεία, που ο Άχο χαρακτηρίζει «μακροπρόθεσμη» στην συνέντευξή του στη HuffPost;

HuffPost Greece

 Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας που ο ίδιος θεμελίωσε (χωρίς να καυχιέται γι αυτό) θα το βρείτε στις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε λίστες όπως αυτές της Πίζα και του ΟΟΣΑ - μόνο η Εσθονία κατάφερε κάτι ανάλογο από τις ευρωπαϊκές χώρες. 

«Η επένδυση στην εκπαίδευση δεν αποδίδει σε μία νύχτα, είναι μία μακροπρόθεσμη επένδυση», λέει με αφοπλιστική λογική ο Άχο, που θεμελίωσε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σήμερα εκπαιδευτικό μοντέλο της Φινλανδίας, ενώ εξηγεί πως ακριβώς σχεδιάστηκε και λειτουργεί από τότε, με τα πανεπιστήμια να συνεργάζονται στενά με τις επιχειρήσεις.

Εξίσου αφοπλιστικές είναι οι απαντήσεις του για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που αποφάσισε, με αποτέλεσμα να μην επανεκλεγεί, έπειτα από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με εξοικονομήσεις πόρων.

«Είναι λογικό όταν αποφασίζεις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ότι θα χάσεις την εξουσία. Αλλά αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας και είναι κατά κάποιο τρόπο λογικό. Είναι η σειρά σου να βελτιώσεις το σύστημα και να επενδύσεις στο μέλλον. Αν δεν επανεκλεγείς δεν σημαίνει πως απέτυχες! Το πρόβλημα είναι ακριβώς σε πολλές χώρες, ότι οι πολιτικοί απλώς κάνουν καμπάνια για τις επόμενες εκλογές..» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Άχο και αξίζει να ανακαλύψετε την συνέχεια της σκέψης του μέσα στο βίντεο.

Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν στιγμές που σε κάνει να αισθάνεσαι πως περιγράφει ακριβώς την πονεμένη ιστορία της Ελλάδας. 

Ιδιαίτερα, όταν μιλά για το πως η οικονομική κρίση συνδέεται με την ανάδυση πάσης φύσεως ακραίων πολιτικών κινήσεων και προσώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη...

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της οικονομίας επιφέρουν αλλαγές και ενισχύουν τον πολιτικό ριζοσπασισμό...Λαϊκιστές στην Αριστερά και στη Δεξιά επωφελούνται από τέτοιου είδους καταστάσεις. Δυστυχώς αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού, δεν μπορείς να το αποφύγεις» ήταν το σχόλιο που έκανε με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο...

ASSOCIATED PRESS
Ο Εσκο Άχο με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίγκ