Eurobank: 15 μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που δείχνουν τι θα ακολουθήσει

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα υποκαταστήματα της τράπεζας κατά 10% το 2022 και 2023.
.
.
Eurokinissi

Πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας στην επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας.

Οπως αναφέρει, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% το 2022 και 2023, μέσω μιας ορθολογικής χρήση των φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει ο Φ. καραβίας «η Ευρώπη βιώνει μια μείζονα στρατιωτική σύρραξη στο έδαφός της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δυστυχώς χρονικά παρατείνεται, με τραγικά αποτελέσματα και οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς.Στη σύρραξη αυτή, η ενέργεια χρησιμοποιείται ως μέσον με περικοπή της προσφοράς της και χειραγώγηση των ενεργειακών αγορών».

Τα νέα μέτρα της τράπεζας:

- Αναστέλλεται άμεσα n νυχτερινή φωταγώγηση των κεντρικών κτιρίων και απενεργοποιούνται οι φωτεινές επιγραφές στα καταστήματα τις βραδινές ώρες
- Επεκτείνεται ο προγραμματισμός για τον κεντρικό έλεγχο της θερμοκρασίας σε περισσότερα κτήρια
- Αντικαθιστά το σύστημα εξωτερικής σκίασης με 1.600 νέες περσίδες στην πρόσοψη κτιρίων
- Αναβαθμίζονται κατασκευαστικά τα καταστήματα και συνολικά ο τεχνολογικός εξοπλισμός με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (υπολογιστές, φωτισμός και κλιματισμός)
- Δρομολογούνται μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των εγκαταστάσεων, ώστε να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω της ηλιακής ενέργειας
- Επεκτείνεται n τοποθέτηση μετρητών ενέργειας σταδιακά στο σύνολο των κτιρίων και καταστημάτων
- Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού για ενεργειακά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς

Επίσης, στην επιστολή του ο κ. Καραβίας παραθέτει σειρά αλλαγών στην καθημερινή συμπεριφορά:

- Ρύθμιση του θερμοστάτη κλιματισμού στους 25-27°C το καλοκαίρι και στους 19°C τον χειμώνα
- Προστασία του κλιματιζόμενου χώρου από την ηλιακή ακτινοβολία
- Κλείσιμο του κλιματισμού, όταν δεν χρησιμοποιείται
- Απενεργοποίηση της οθόνης του υπολογιστή με την αποχώρηση από το γραφείο
- Κλείσιμο διακόπτη φωτισμού του γραφείου, του ορόφου, ή των αιθουσών συναντήσεων, όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο
- Απενεργοποίηση εκτυπωτών στο τέλος της μέρας
- Αξιοποίηση, σε κάθε ευκαιρία του φυσικού, ηλιακού φωτός

«Η Eurobank έχει μια ιστορία πρωτοπορίας. Αισθανόμαστε, λοιπόν, την υποχρέωση να είμαστε από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα που σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και δεσμεύονται σε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με άμεση εφαρμογή.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τόσο δράσεις μεγάλης κλίμακας, που αφορούν κεντρικά τον Οργανισμό, όσο και πρωτοβουλίες, που εντάσσουν σε ένα ανάλογο πλαίσιο τις καθημερινές μας συμπεριφορές.

Οποιαδήποτε δέσμη μέτρων, όμως, δεν πρόκειται να αποδώσει εάν δεν στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους, τον καθένα από εμάς και την κοινωνία συνολικά. Εάν δεν συνοδευτεί, δηλαδή, από τη συνειδητοποίηση πως στο ορατό μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως ένα κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια”.

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι ”όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες μας και στην κοινωνία ότι ”σε κάθε μπροστά” η Eurobank θα είναι εκεί για να το στηρίξει, έτσι και τώρα ο Οργανισμός μας, με τη συμβολή όλων μας, χωρίς εξαίρεση, θα βρίσκεται στην πρωτοπορία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης”.

Ο κ. Καραβίας, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Eurobank έχει πετύχει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37,8%.

Η μετάβαση των υποδομών ΙΤ στο Cloud, η αντικατάσταση περισσότερων από 15.000 φωτιστικών σωμάτων με LED στο Δίκτυο Καταστημάτων, η εγκατάσταση κλιματιστικών νέας τεχνολογίας και η μείωση των μετακινήσεων μέσω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας, αποτελούν μερικές από τις δράσεις με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα.