Eurobank: «Πακέτο» στήριξης 750 εκατ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό

Βαρύτητα δίνεται στα ξενοδοχεία, προκειμένου να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, στην επανεκκίνησή του.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Με διαδικτυακό τρόπο, όπως άλλωστε συνηθίζεται πλέον με τις αποστάσεις που κρατάμε, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η παρουσίαση ενός «πακέτου» μέτρων στήριξης των ελληνικών ξενοδοχείων, από τη Eurobank.

Εχοντας συνεργασία με 20.000 επιχειρήσεις και 8.000 ξενοδοχεία, εκ των οποίων έχει χρηματοδοτήσει τα 1.000, η Eurobank επεξεργάστηκε, σε συνεργασία με τους φορείς του ελληνικού τουρισμού και κυρίως τον ΣΕΤΕ, διάφορα σενάρια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που επέφερε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, καταλήγοντας σε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που αποτιμάται στα 750 εκατ. ευρώ., ειδικά για τα ξενοδοχεία.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι: «η Eurobank θέτει ως απόλυτη επιχειρηματική προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας,» επισημαίνοντας ότι «η στήριξη όλων των ξενοδοχείων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών, είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας».

Huffpost GR

«Η Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες, αλλά και στα δύσκολα,» είπε.

Δεδομένης της εποχικότητας στον τουριστικό κλάδο, καθώς το 95% των εσόδων είναι στο διάστημα Απρίλιος – Οκτώβριος (5% των εσόδων το πρώτο τρίμηνο, 20% το δεύτερο, 65% το τρίτο και 10% το τέταρτο), η ανάγκη των ξενοδοχείων για ρευστότητα είναι χαρακτηριστική. Με τα 12μηνης λειτουργίας να ανοίγουν ξανά την 1η Ιουνίου και τα εποχικά ίσως και νωρίτερα από την 1η Ιουλίου, και με την καλή εικόνα που έχει η χώρα μας διεθνώς, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που έχει κεφαλοποιηθεί, οι οικονομικές ενέσεις κρίνονται απαραίτητες.

Αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός συμβάλλει κατά 21% στο ΑΕΠ και κατά 22% στην απασχόληση της χώρας, κι επειδή γύρω από τα ξενοδοχεία αναπτύσσεται ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με δεκάδες επαγγέλματα, η Eurobank ενεργοποιεί άμεσα:

  • «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για το υπόλοιπο του 2020 και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019 (περίπου το 75% των ξενοδοχείων). Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί 1η Ιανουαρίου του 2022. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα δίκτυ προστασίας, με την επισήμανση ότι γίνεται αναστολή δόσεων και όχι τόκων. Οι δόσεις, τα χρεωλύσια, θα τοκίζονται, διότι σε αντίθετη περίπτωση βάσει εποπτικού συμβουλίου, θα υπήρχε πρόβλημα, όπως αναφέρει η τράπεζα, καθώς θα χαρακτηριζόταν προβληματικό το δάνειο. Η παροχή αυτή κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ.

  • Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της πολιτείας για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας, που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν. Με τα ανελαστικά έξοδα να αποτελούν το 20-25% των εσόδων των ξενοδοχείων, η Eurobank έχει υπολογίσει ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν το 2021, οι προκαταβολές που υπήρχαν στο παρελθόν. Το μέτρο αυτό κοστολογείται στα 250 εκατ. ευρώ.

  • Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η τράπεζα προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης «CoVid-Shield», του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης, για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

«Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά, στην πράξη, την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις, που άντεξαν την πολυετή κρίση στην Ελλάδα και θα ξεπεράσουν και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Ως η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου,» είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, ενώ ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, υπογράμμισε ότι «συμμαχώντας με συνεργάτες διεθνούς κύρους, όπως η ΤÜV AUSTRIA, τις βοηθούμε να ανταποκριθούν αξιόπιστα, οικονομικά και ευκολότερα, στα νέα πρόσθετα κόστη προσαρμογής στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης».

Καταλήγοντας, η Eurobank θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στην πολ ποζίσιον της αφετηρίας για την επανεκκίνηση του τουρισμού και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει νέα κόκκινα δάνεια.

Δημοφιλή