Έβρος: Το «It’s over» των Τούρκων αστυνομικών και η «στημένη» φωτιά

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει.

Αλλαγή σκηνικού από χθες Παρασκευή, 27 Μαρτίου, στον Έβρο, καθώς πλέον δεν υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στην αντίπερα πλευρά των Καστανιών.

Οι τίτλοι τέλους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών που είχε στηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο έπεσαν με μία μεγάλη πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο όπου βρίσκονταν οι μετανάστες και στη συνέχεια με μία μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων για την απομάκρυνση του κόσμου από την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, Τούρκοι αστυνομικοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τις Καστανιές και τους γύρω αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τον Έβρο, οι Τούρκοι αρχικά ζητούσαν από τους μετανάστες να προχωρήσουν οικειοθελώς προς τα σημεία όπου βρίσκονταν λεωφορεία και στη συνέχεια –σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν έδειχναν πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές- τους έπαιρναν μαζί τους με τη βία.

Κάποιοι από τους Τούρκους αστυνομικούς γύρισαν προς Έλληνες αστυνομικούς και είπαν: «it’s over». Δίνοντας ουσιαστικά το σήμα της λήξης της πίεσης στα ελληνικά σύνορα.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν αποφάσισε να απομακρύνει τους μετανάστες από τον Έβρο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ή για κάποιον άλλον διπλωματικό λόγο θα φανεί το επόμενο διάστημα.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Μετά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους πίσω έμειναν άδειες σκηνές και αποκαΐδια. Και αυτό γιατί πριν την επιχείρηση είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στα σύνορα. Πηγές από τον Έβρο σχολίαζαν ότι «ακόμα και την τελευταία ημέρα οι Τούρκοι τα είχαν όλα προσχεδιασμένα. Πριν κάνουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα πάντα».

«Μπορείτε να μου πείτε πως οι μετανάστες ήξεραν ότι ήταν η τελευταία τους ημέρα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό; Ποιος έβαλε τη μεγάλη φωτιά αν όχι κάποιος που ήξερε τι θα ακολουθήσει; Συνεπώς ή την έβαλαν οι Τούρκοι ή κάποιος μετανάστης που ενημερώθηκε για το σκοπό αυτό από τις τουρκικές δυνάμεις».

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει. Έτσι η αποχώρηση των μεταναστών από τις Καστανιές δεν φέρνει ούτε χαλάρωση των μέτρων και της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο αλλά ούτε και αλλαγή της αμυντικής διάταξης. Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν το ίδιο ενισχυμένες στην ελληνοτουρκική μεθόριο για παν ενδεχόμενο.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει πολλάκις πόσο απρόβλεπτος είναι. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η απομάκρυνση των μεταναστών οφείλεται στην πανδημία που πλήττει τη γειτονική χώρα. Μία άλλη είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τακτική στα σύνορα, βλέποντας ότι το συγκεκριμένο διπλωματικό χαρτί δεν της βγήκε στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρώπη για το προσφυγικό.

Μ.Βαρβιτσιώτης: Στον Έβρο η Ελλάδα κέρδισε μία μεγάλη μάχη

Με ανάρτησή του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Στον Έβρο η Ελλάδα κέρδισε μία μεγάλη μάχη, προστατεύοντας τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ε.Ε. Χωρίς να εφησυχάζουμε, τώρα δίνουμε μία άλλη μάχη κατά του Covid_19. Ακολουθούμε τις οδηγίες, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους διπλανούς μας».

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Δημοφιλή