Εξαρθρώθηκε σπείρα που πωλούσε προϊόντα «μαϊμού» μέσω social media με κέρδη εκατομμυρίων

Διακινήθηκαν πάνω από 90.000 αποστολές, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 6.600.000 ευρώ.
ΕΛ.ΑΣ

Μέσα από επτά εικονικές εταιρείες και δεκαέξι λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφήμιζαν και πωλούσαν χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα, κυρίως υποδήματα και ρούχα πασίγνωστων εταιρειών, τα οποία προηγουμένως είχαν εισάγει από την Κίνα και την Τουρκία.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αξιοποίησαν τις πληροφορίες και εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρεμπορίου, συλλαμβάνοντας δεκατέσσερα μέλη του.

Προκειμένου να προσελκύσουν τους ανυποψίαστους αγοραστές πωλούσαν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα, αναγράφοντας συνεχώς εκπτώσεις ακόμα και 60 %. Διακινούσαν τα πακέτα με εταιρείες ταχυμεταφορών, αλλά οι πληρωμές γίνονταν πάντοτε με μετρητά.

Η σπείρα, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, ήταν χωρισμένη σε τρεις υποομάδες.

Η πρώτη ομάδα, η οποία αποτελούνταν από 4 άτομα (3 άνδρες – 1 γυναίκα), είχε προβεί στην κατοχύρωση και λειτουργία ιστοτόπων εμπορίας ειδών ρουχισμού και υποδημάτων, επ’ ονόματι ανύπαρκτων φυσικών προσώπων, μέσω των οποίων εμπορευόταν απομιμητικά προϊόντα επώνυμων οίκων μόδας.

ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, η γυναίκα διαχειριζόταν το τηλεφωνικό κέντρο των ιστοτόπων, μέσω του οποίου η οργάνωση παραπλανούσε τους καταναλωτές σχετικά με τα προς πώληση είδη, ενώ τα εμπορεύματα αποστέλλονταν μέσω συγκεκριμένου υποκαταστήματος εταιρείας ταχυμεταφορών, ιδιοκτησίας μέλους της ομάδας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων διακινήθηκαν πάνω από 90.000 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 6.600.000 ευρώ.

ΕΛ.ΑΣ

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας είτε προέβαιναν είτε συμμετείχαν στη σύσταση «εικονικών» εταιρειών και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκαν φαινομενικά σε αλλοδαπούς υπηκόους, τη διαχείριση των οποίων αναλάμβανε το αρχηγικό μέλος αυτής της υποομάδας.

Τα πακέτα των εμπορευμάτων που διακινούνταν από τα μέλη της οργάνωσης, ανέγραφαν ως αποστολείς τις προαναφερόμενες «εικονικές» εταιρείες και αποστέλλονταν μέσω του υποκαταστήματος εταιρείας ταχυμεταφορών που χρησιμοποιούσε η πρώτη ομάδα.

Οι «εικονικές» εταιρείες χρησιμοποιούνταν επίσης για «ξέπλυμα» χρήματος για λογαριασμό των πραγματικών εταιρειών που διαχειρίζονταν τα μέλη της δεύτερης ομάδας, με μεταφορές χρημάτων και κατάρτιση τιμολογίων.

Η τρίτη ομάδα, απαρτιζόταν από δύο άτομα, τα οποία προμήθευαν την εγκληματική οργάνωση με απομιμητικά προϊόντα που εισήγαγαν από την Τουρκία και την Κίνα.

ΕΛ.ΑΣ

Επιπλέον, διαχειρίζονταν δικούς τους ιστότοπους και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να πωλούν από εκεί απομιμητικά είδη, χρησιμοποιώντας δύο εικονικές εταιρείες ως αποστολείς και δεχόμενοι πληρωμές αποκλειστικά με μετρητά.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη αυτής τη υποομάδας, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσω τριών ιστοσελίδων και δεκαέξι προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποίησαν τουλάχιστον 18.300 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 840.000 ευρώ.

Στις έρευνες, που πραγματοποίησαν, σε οικίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, μεταφορική εταιρεία, 4 καταστήματα εμπορίας ειδών ένδυσης, 3 αποθήκες, 2 λογιστικά γραφεία και σε θυρίδα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

  • 9.940 ζεύγη υποδημάτων,
  • 801 είδη ένδυσης,
  • 212.650 ευρώ και 620 δολάρια Η.Π.Α.,
  • 25 χρυσές λίρες και αεροβόλο όπλο,
  • 30 κινητά τηλέφωνα και 4 ηλεκτρονικές ταμπλέτες,
  • 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 5 φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB),
  • 10 κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων,
  • 8 σφραγίδες εικονικών εταιρειών,
  • 28 πακέτα-δέματα εταιρειών ταχυμεταφορών,
  • πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων,
  • μπλοκ επιταγών και αποδεικτικά πληρωμών,
  • διάφορα έγγραφα, σημειώσεις, καθώς και αποκόμματα αποστολών.

Τα προϊόντα καταστράφηκαν.

Δημοφιλή