ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2021 07:14 EET

Εξηγώντας τα ανεξήγητα: Τι άλλο μπορεί να ζήσουμε τις δύο επόμενες εβδομάδες με τον Τραμπ

Οι επόμενες 14 μέρες, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, ίσως ισοδυναμούν με ένα αιώνα - σε πολιτικό χρόνο.

Samuel Corum via Getty Images
7 Ιανουαρίου 2021. Ενας εργάτης σκουπίζει χώματα και σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς - υποστηρικτές του Τραμπ στην αίθουσα της Ροτόντας στο κτίριο του Καπιτωλίου  (Photo by Samuel Corum/Getty Images)

Τί ακριβώς συμβαίνει στην Ουάσινγκτον μετά την κατάληψη - μετ′ εφόδου - της έδρας του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, όπου εισέβαλαν υποστηρικτές ενός προέδρου που επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές ενώ στην πραγματικότητα τις έχασε, με τα μέλη του Κογκρέσου να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και με την εικόνα γενικευμένου χάους στο Καπιτώλιο, 14 ημέρες πριν ορκιστεί ο νέος πρόεδρος;

Όπως (εν μέρει) προκύπτει από την ίδια την ερώτηση, η σύντομη απάντηση είναι αυτή: Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις και στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε. Η Τζούλι Πέις, επικεφαλής του γραφείου του Associated Press στην Ουάσινγκτον, επιχειρεί να διαλύσει την ομίχλη που απλώνεται γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα,  μετά τα γεγονότα της Τετάρτης (6 Ιανουαρίου) και να προβλέψει αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με το που μπορεί να οδηγηθούμε τις δύο επόμενες εβδομάδες. Τί σημαίνει αυτό;

Αυτό που είναι εντυπωσιακό για την ώρα, είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια αρκετά άγνωστη περιοχή. Έχουμε έναν πρόεδρο που έχασε τις εκλογές και αμφισβητεί την ακεραιότητα αυτών των εκλογών, ενώ έχει εκατομμύρια Αμερικανούς υποστηρικτές οι οποίοι πιστεύουν ότι ο διάδοχός του είναι... παράνομος! Ενώ ο Τραμπ είπε ότι θα φύγει στις 20 Ιανουαρίου, απομένουν δύο εβδομάδες. Και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Είναι πολύ πιθανό να ολοκληρώσει απλώς τη θητεία του και να φύγει. Όμως, δεδομένου αυτού που είδαμε στο Καπιτώλιο, οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση.

Πόσο σημαντική και πόσο εύθραυστη είναι αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας;

Βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις στιγμές όπου θα δούμε μία μετάβαση - μεταβίβαση εξουσίας, όχι μόνο από έναν άνδρα στον επόμενο αλλά και από ένα κόμμα στο άλλο. Θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες από τη μία διοίκηση στην άλλη. Θα δούμε μια αλλαγή στο Καπιτώλιο. Και όλα συμπίπτουν με μεγάλα ιστορικά γεγονότα σε εξέλιξη - την πανδημία και την εθνική προσπάθεια των Αμερικανών να την ξεπεράσουν.

Δεν θέλουν (οι πολίτες) καθυστέρηση. Δεν θέλουν εμπόδια καθώς η νέα διοίκηση αναλαμβάνει τα καθήκοντά της. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη κάποιες πραγματικές ανησυχίες σχετικά με το τι θα κληροδοτήσει η κυβέρνηση Τραμπ στην κυβέρνηση Μπάιντεν και εάν αυτό θα εμποδίσει τη νέα κυβέρνηση στην αρχή...

Πως αντιδρούν οι Αμερικανοί σε όλη αυτή την αβεβαιότητα;

Για πολλούς Αμερικανούς, αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει. Και δεν μπορεί παρά να δημιουργεί αβεβαιότητα, σύγχυση και ανησυχία σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Αλλά αυτό έχει δύο διαφορετικές αναγνώσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για κάθε άτομο στην Αμερική που θέλει να περάσουν ανώδυνα οι επόμενες 13 ημέρες και να εγκαινιάσει την θητεία του ο Τζο Μπάιντεν, υπάρχει ένας άλλος που θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να ορκιστεί για δεύτερη θητεία. Πώς θα συνυπάρχουν αυτές οι δύο ομάδες, είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να προσέξουμε.

Ποιά στοιχεία της αβεβαιότητας πρέπει να μας απασχολούν περισσότερο;

Ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι, αν είναι πιο επικίνδυνο για τους νομοθέτες και τους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου να αφήσουν τον Τραμπ στην εξουσία για τις επόμενες δύο εβδομάδες ή να αναλάβουν το ρίσκο να τον κατηγορήσουν για αδικοπραξία - κάτι που μπορεί να ξεσηκώσει τους υποστηρικτές του. Αυτό είναι άγνωστο έδαφος. Και το γεγονός ότι διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με το αν είναι πολύ επικίνδυνο να μείνει ένας Αμερικανός πρόεδρος στο αξίωμα για δύο ακόμη εβδομάδες, είναι από μόνο του εξαιρετικά ασυνήθιστο.