Facebook: «Όρια» στο metaverse κατόπιν ισχυρισμού γυναίκας για virtual «σεξουαλική επίθεση»

Εργαλείο «προσωπικών ορίων».
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Tyrone Siu via Reuters

Η μητρική του Facebook, Meta Platforms, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως λανσάρει ένα εργαλείο για χρήστες των κοινωνικών πλατφορμών εικονικής πραγματικότητάς της ώστε να μπορούν να διατηρούν όρια προσωπικού χώρου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια χρηστών και τη σεξουαλική παρενόχληση στο metaverse.

Το νέο εργαλείο «προσωπικών ορίων» θα κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι έχουν χώρο περίπου 1,2 μέτρων ανάμεσα στο ψηφιακό τους άβαταρ και αυτά άλλων όταν μπαίνουν στο Horizon Worlds και το Horizon Venues μέσω σετ εικονικής πραγματικότητας.

Η εταιρεία είπε σε blog post της πως το νέο αυτό default setting θα κάνει ευκολότερη την αποφυγή ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων. Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα καθώς χρήστες VR πλατφορμών, μεταξύ των οποίων το Horizon Worlds, έχουν καταγγείλει περιστατικά virtual σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το Facebook άλλαξε το όνομά του σε Meta και έχει επενδύσει πολύ στην εικονική και στην επαυξημένη πραγματικότητα (virtual και augmented reality) στο πλαίσιο του νέου του «στοιχήματος» στο metaverse- μια φουτουριστική ιδέα για ένα δίκτυο εικονικών περιβαλλόντων στο οποίο οι χρήστες μπαίνουν από διαφορετικές συσκευές για να εργαστούν, να έχουν κοινωνικές συναναστροφές και να παίξουν. To Horizon Worlds, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VR, και το Horizon Venues, που εστιάζει σε εικονικά events, αποτελούν πρώιμες εκδοχές χώρων τύπου metaverse.

Οι μετοχές της Μeta, η οποία ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στις φιλοδοξίες της για το metaverse, έπεσαν 26% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση δυσοίωνων προβλέψεων από την εταιρεία, που απέδωσε στις αλλαγές περί ιδιωτικότητας της Apple και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Σημειώνεται πως η εταιρεία δέχεται εδώ και καιρό πίεση από πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο ως προς τον τρόπο που μεταχειρίζεται το προβληματικό περιεχόμενο και τις περιπτώσεις κατάχρησης και παρενόχλησης σε υπάρχουσες πλατφόρμες social media, όπως το Facebook και το Instagram.

H Meta ανέφερε ότι το νέο εργαλείο επέκτεινε τα υπάρχοντα μέτρα (hand harassment measures) όπου τα χέρια ενός άβαταρ εξαφανίζονται εάν «εισβάλουν» στον προσωπικό χώρο κάποιου. Επίσης υπάρχει ήδη μια «ασφαλής ζώνη» (safe zone) όπου οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν μια «φυσαλίδα» γύρω από το άβατάρ τους αν νιώσουν ότι απειλούνται.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Νίνα Τζέιν Πατέλ, μία εκ των δοκιμαστικών χρηστών του νέου εικονικού περιβάλλοντος του Facebook, ισχυρίστηκε πως μόλις μπήκε στο πρόγραμμα δέχτηκε virtual «σεξουαλική επίθεση». Η Πατέλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, είναι συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Metaverse Research για το Kabuni, ενός εκπαιδευτικού metaverse για παιδιά με αυστηρότερα συστήματα ελέγχου.

Σε ανάρτησή της στο Medium τον Δεκέμβριο έκανε λόγο για περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, όπου άλλοι χρήστες της απευθύνονταν με πολύ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. «Μια φρικτή εμπειρία που έλαβε χώρα τόσο γρήγορα και πριν καν σκεφτώ να ενεργοποιήσω το φράγμα ασφαλείας. Πάγωσα» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που εισήλθε στο Meta της όρμησαν άλλα άβαταρ. «Όταν ζήτησα να σταματήσουν, μου φώναξαν “μην κάνεις λες και δεν σου αρέσει”. Ήταν ένας σουρεαλιστικός εφιάλτης» υποστήριξε, ισχυριζόμενη πως «από μία άποψη η σωματική και ψυχολογική μου αντίδραση ήταν αυτή που θα ήταν και στην πραγματική ζωή».

H 43χρονη είπε στη Mail on Sunday πως είχε μπει με ένα άβαταρ με εμφάνιση σαν την πραγματική της (ξανθιά και ντυμένη με τζιν και ένα μακρυμάνικο) την «κυνήγησαν» άβαταρ ανδρών τα οποία τη «θώπευαν» και της απηύθυναν λόγο σεξουαλικού περιεχομένου, τραβώντας screenshots του περιστατικού (με τα χέρια τους να αγγίζουν το άβατάρ της). Η ίδια, όπως είπε, έβγαλε το σετ για να σταματήσει το περιστατικό και λέει ότι έκτοτε νιώθει άγχος και φοβάται για την ασφάλεια των κορών της και άλλων γυναικών στον ψηφιακό κόσμο.

Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή