Falcon Eye-3: Σαουδαραβικά F-15 στη Σούδα- Ελλάδα και Σ. Αραβία ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους

Άριστες οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία- συνεχής η αναβάθμισή τους σε στρατιωτικό επίπεδο.
.
.
ΓΕΕΘΑ

Έξι μαχητικά F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας κατέφθασαν την Πέμπτη στη Σούδα (115 ΠΜ), στο πλαίσιο της άσκησης Falcon Eye-3: Τα σαουδαραβικά αεροσκάφη θα κάνουν ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά πάνω σε ένα ευρύ πλαίσιο σεναρίων εναέριας μάχης, προσβολής στόχων επιφανείας κ.α.

Η άσκηση διαρκεί ως τις 22 Νοεμβρίου και διεξάγεται εκ νέου, για τρίτη φορά, μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια και τη συνεχή αναβάθμισή τους σε στρατιωτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο έχουν παίξει οι ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία πέρυσι και αναμένεται να την επισκεφθεί και την επόμενη εβδομάδα.

F-15 και F-16 στην άσκηση Falcon Eye-2
F-15 και F-16 στην άσκηση Falcon Eye-2
EUROKINISSI/ΓΕΣ

Πέρυσι η διμερής άσκηση Falcon Eye-2 είχε πραγματοποιηθεί από τις 24 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου 2021 στην αεροπορική βάση «King Faisal» στο Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας. Από ελληνικής πλευράς είχαν μετασταθμεύσει εκεί 4 μαχητικά F-16 C/D Block 50 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης). Στο πλαίσιό της είχε εκτελεστεί πλήρθος σύνθετων αεροπορικών αντικειμένων, με έμφαση σε αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT), Large Force Employment (LFE) καθώς και αποστολές Offensive / Defensive Counter Air (OCA/DCA).

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Ελλάδα έχει αποστείλει στη Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχία πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του βασιλείου, στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept (IAMD Concept).

Τελετή Αναχώρησης Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας.
Τελετή Αναχώρησης Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας.
ΓΕΕΘΑ

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει τονίσει την ιστορική σημασία της εν λόγω αποστολής και τον θετικό της αντίκτυπο ως προς τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, καθώς και τα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον, μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Δημοφιλή