«Φύλακες της Μεσογείου»: Τρεις ιστορίες για την προστασία των θαλασσών μας

Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας: Θέτουμε στο επίκεντρο τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και ψαράδων για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές.
.
.
.

Την ώρα που η Μεσόγειος θάλασσα εκπέμπει SOS, το δίκτυο «Μαζί για τη Μεσόγειο» (Together for the Med) δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας τρεις ιστορίες ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, θέτουμε στο επίκεντρο τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και ψαράδων, στη φιλόδοξη προσπάθεια για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές.

Το ντοκιμαντέρ «Φύλακες της Μεσογείου: Αναλαμβάνοντας δράση για τη βιοποικιλότητα» ακολουθεί τον Yassine Ramzi Sghaier, δύτη και ωκεανογράφο από την Τυνησία, τη Νικόλ Γκόντσιλ, ερευνήτρια πεδίου/περιβαλλοντολόγο του WWF Ελλάς που συνεργάζεται με αλιείς στην Ελλάδα, και τον Isaac Moya, παράκτιο ψαρά που προωθεί βιώσιμες πρακτικές αλιείας στην Ισπανία.

Και οι τρεις πρωταγωνιστές, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, εργάζονται για την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Συμβάλλουν στην προστασία της Μεσογείου, από τα νησιά Kuriat της Τυνησία, μέχρι το νησί της Ζακύνθου στην Ελλάδα, αλλά και το L’Estartit της Καταλονίας στην Ισπανία.

«Η Μεσόγειος θάλασσα έρχεται αντιμέτωπη με πολλών ειδών πιέσεις», παρατηρεί ο Yassine, καθώς ετοιμάζεται για κατάδυση και μελέτη του βυθού στην Τυνησία. «Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη της αλιείας τα τελευταία χρόνια, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε άλλα 15 χρόνια», τονίζει ο Isaac ενώ βρίσκεται στο μικρής κλίμακας αλιευτικό του σκάφος. «Εάν δεν δράσουμε τώρα, η θαλάσσια βιοποικιλότητα θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ διακυβεύεται και η βιωσιμότητα του κλάδου της μικρής παράκτιας αλιείας», επισημαίνει από την πλευρά της η Νικόλ, καθώς μετρά το μέγεθος των ψαριών που μαζεύτηκαν στα δίχτυα του παράκτιου ψαρά Μάρκου Παράσχη.

Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντιμετωπίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της μικρής παράκτιας αλιείας και της θαλάσσιας μεγαπανίδας στην Ελλάδα (InCa)», πραγματοποίησε συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συχνότητα, το μέγεθος και τις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης θαλάσσιων ειδών και μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας (παγιδεύσεις ευάλωτων ειδών στα αλιευτικά εργαλεία καθώς και ζημιές στα εργαλεία και το αλίευμα των αλιέων) σε όλη την Ελλάδα, ενώ διαμορφώθηκαν και σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ντοκιμαντέρ «Φύλακες της Μεσογείου: Αναλαμβάνοντας δράση για τη βιοποικιλότητα» πραγματεύεται το θέμα της προστασίας των θαλασσών μας, προσφέροντας μια διαφορετική οπτική: αυτή της συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία των επιστημόνων με τη γνώση και εμπειρία των παράκτιων αλιέων.

Το δίκτυο «Μαζί για τη Μεσόγειο», μέλος του οποίου είναι και το WWF Ελλάς, αποτελείται από 46 μέλη από ολόκληρη τη Μεσόγειο (μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρείες, δίκτυα και ιδρύματα) τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων πιέσεων που υφίσταται η θάλασσα της Μεσογείου. Η υπεραλίευση, η ανεξέλεγκτη παράκτια οικιστική ανάπτυξη, η καταστροφή των ευάλωτων οικοτόπων, η κλιματική κρίση και η ρύπανση, είναι μόνο μερικές από αυτές τις πιέσεις. Το δίκτυο, για σχεδόν 30 χρόνια, πρωτοστατεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Φύλακες της Μεσογείου: Αναλαμβάνοντας δράση για τη βιοποικιλότητα» πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της BlueSeeds σε συνεργασία με το Κέντρο Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN Mediterranean) και την εταιρία ImagéO, χάρη στην υποστήριξη του ιδρύματος MAVA.

Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ (διαθέσιμο με ελληνικούς υπότιτλους):

Περισσότερες πληροφορίες





Δημοφιλή