Φυλάμε τον καφέ στο ψυγείο ή μήπως αυτό είναι μεγάλο λάθος;

Χρυσά tips των ειδικών παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και την φρεσκάδα του καφέ.
Peter Meade via Getty Images

Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί και να αποθηκεύουμε τον καφέ μας με εντελώς λάθος τρόπο; Εάν όχι, τότε θα εκπλαγoύμε όταν ακούσουμε ότι η αποθήκευση του καφέ είναι αρκετά σημαντική και έχει μεγάλη επίδραση στη φρεσκάδα και τη γεύση του.

Και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην φυλάμε τον καφέ μας στο σωστό σημείο. Ειδικά όσοι τον βάζουμε στο ψυγείο.

Πώς θα αποθηκεύσουμε τον καφέ, ώστε να διαφυλάξουμε τη φρεσκάδα και τη γεύση του

Η αποθήκευση του καφέ μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλή. Αρκεί να έχουμε υπόψη μερικούς κανόνες.

Βάζουμε τον καφέ μας σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως

Στόχος μας είναι η προστασία του καφέ από οτιδήποτε τον παλαιώνει πιο γρήγορα. Στους παράγοντες που αλλοιώνουν τον καφέ περιλαμβάνονται η υγρασία, η υψηλή θερμοκρασία, ο αέρας, το φως και το οξυγόνο.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν τόσο για τον αλεσμένο καφέ, όσο και για τους κόκκους. Ωστόσο, ο αλεσμένος καφές αλλοιώνεται σαφώς πιο γρήγορα από τους κόκκους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αποθήκευσης.

Πόσο καιρό διατηρείται φρέσκος ο καφές;

Όπως προείπαμε, ο καφές χάνει τη φρεσκάδα του όταν εκτίθεται στον αέρα, το φως, την υπερβολική θερμότητα και την υγρασία. Και ενώ όπως κάθε τυποποιημένο προϊόν, έτσι και ο καφές χάνει τη γεύση του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον διατηρηθεί στην αρχική του συσκευασία και αποθηκευτεί σωστά, θα μπορούμε να τον απολαύσουμε για ολόκληρες εβδομάδες.

Ο καφές πωλείται συνήθως σε σφραγισμένη σακούλα ή συσκευασία που περιορίζει την έκθεσή του στο οξυγόνο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της γεύσης του. Αν δεν ανοιχθεί, ο καφές σε αυτό το είδος συσκευασίας θα έχει υπέροχη γεύση για έξι εβδομάδες ή και περισσότερο. Αλλά μόλις ανοίξουμε τη συσκευασία, το καλύτερο είναι να τον καταναλώσουμε μέσα σε δύο εβδομάδες.

Χρειάζεται να διατηρούμε τον καφέ σε συγκεκριμένο τύπο δοχείου;

Ο καφές παραμένει πιο φρέσκος όταν φυλάσσεται στην αρχική του συσκευασία ή σε ένα αεροστεγές δοχείο, κατά προτίμηση αδιαφανές, ώστε να μην επιτρέπει στο φως να εισχωρήσει.

Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας δοχείο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρό και δεν έχει κρατήσει τη μυρωδιά από κάτι που είχαμε βάλει εκεί στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί ο καφές έχει την τάση να απορροφά μυρωδιές.

Μεταξύ των χρήσεων, θα πρέπει να σκουπίζουμε το δοχείο με μια χαρτοπετσέτα, για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα από τις προηγούμενες συσκευασίες καφέ που αδειάσαμε εκεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση αρωματικού σαπουνιού εάν επιλέξουμε να το πλύνουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς στεγνό προτού βάλουμε εκεί τον καφέ.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον καφέ στο ψυγείο;

Το να βάλουμε τους κόκκους του καφέ στο ψυγείο είναι μεγάλο σφάλμα. Το ψυγείο έχει πολλή υγρασία και όπως προαναφέρθηκε, οι κόκκοι διατηρούν τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον.

Αλλά η έκθεση στην υγρασία δεν είναι το μόνο πρόβλημα με την αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο. Ο καφές, όπως επίσης προαναφέρθηκε, απορροφά εύκολα τις οσμές και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του.

Επομένως, το να αποθηκεύουμε τον καφέ κοντά σε ένα σωρό τρόφιμα με δυνητικά έντονες μυρωδιές δεν είναι και η πιο ιδανική συνθήκη.

Τι γίνεται με την κατάψυξη;

Από τη μια πλευρά, η αποθήκευση του καφέ στην κατάψυξη δεν είναι η καλύτερη ιδέα, επειδή η υγρασία και οι οσμές μπορούν να εισχωρήσουν στο δοχείο κάθε φορά που ανοίγουμε τη σακούλα για να πάρουμε μερικούς κόκκους καφέ.

Αλλά αν θέλουμε σώνει και ντε να το δοκιμάσουμε, τόσο η αποθήκευση στην κατάψυξη όσο και η αποθήκευση στο ψυγείο, πρέπει να γίνονται με πολύ συγκεκριμένο και ελεγχόμενο τρόπο.

Όταν γίνεται σωστά, η κατάψυξη του καφέ μπορεί πράγματι να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Εάν λοιπόν υπάρχει λόγος να καταψύξουμε τον καφέ, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε δόσεις της μιας μερίδας, σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία σφραγισμένα με κενό αέρος.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την έκθεση του καφέ στην υγρασία και τις οσμές κάθε φορά που ανοίγουμε τη συσκευασία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ