Σημάδια που μαρτυρούν ότι το τσάι μας είναι πολυκαιρισμένο

Και πολύτιμα μυστικά για να προστατέψουμε τα αρώματα, τη γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες από το πέρασμα του χρόνου.
miljko via Getty Images

Είτε είμαστε άρρωστοι, είτε κρυωμένοι, όταν η ζωή μας δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο ή όταν απλώς έχουμε πιει παραπάνω καφέ από αυτόν που μας αναλογεί, ένα ζεστό και αρωματικό τσάι αποτελεί πάντοτε μια εξαιρετική ιδέα.

Το πρόβλημα είναι, ότι πριν καν το καταλάβουμε, το τσάι μας μπορεί να έχει μεταμορφωθεί σε ένα «φάντασμα του προηγούμενου εαυτού του», χάνοντας τις χαλαρωτικές ιδιότητές του, το σαγηνευτικό άρωμα και την υπέροχη γεύση του.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το τσάι μας είναι πολυκαιρισμένο;

Ελέγχουμε το χρώμα του

Προτού ξεκινήσουμε το βράσιμο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε σχολαστικά το χρώμα των φύλλων του τσαγιού μας. Αν το τσάι μας είναι φτιαγμένο από φυτικές πρώτες ύλες και σύμφωνα με τον προμηθευτή, η απόχρωσή του πρέπει να είναι ζωηρή, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να εξετάσουμε. Ειδικά αν πρόκειται για τσάι από βότανα, τσάι με εκχυλίσματα λουλουδιών ή ένα αφέψημα με μπαχαρικά. Το πολυκαιρισμένο τσάι, το μαρτυρούν οι θαμπές και άτονες αποχρώσεις του.

Το μυρίζουμε

Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε τσάι σε φακελάκια, επομένως δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε εύκολα το χρώμα του. Σε αυτή την περίπτωση, η όσφρηση, αποτελεί μια αίσθηση που μπορεί να μας βοηθήσει.

Ακόμη και τα τσάγια που έχουν χάσει λίγη από τη ζωντάνια τους έχουν ανιχνεύσιμο άρωμα. Αν όμως, μυρίζοντας το φακελάκι, αδυνατούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για τσάι με άρωμα μέντας ή ροδάκινου, ίσως ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων.

Έξτρα τιπ

Ακόμα κι αν ξεχαστήκαμε και βουτήξαμε το φακελάκι μας στο νερό προτού το μυρίσουμε, δεν είναι πολύ αργά για να καταλάβουμε ότι κάτι πάει στραβά. Το τσάι μας, αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το ζεστό νερό, πρέπει να απελευθερώσει αρώματα και να εμποτίσει το νερό με ένα ζωηρό χρώμα. Αν το ρόφημά μας είναι άγευστο και το χρώμα του θαμπό, τότε ακόμη κι αν το πιούμε, δεν θα μας προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Πώς θα αποθηκεύσουμε το τσάι μας ώστε να διαφυλάξει όλη τη γεύση και τα αρώματά του

Τα φύλλα τσαγιού είναι ευάλωτα στο φως, την υγρασία και τις οσμές. Ως εκ τούτου, τα χαλαρωτικά τσάγια και τα βότανα, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικά δοχεία, που εκτός από κομψά, είναι επίσης αεροστεγή και κρατούν μακριά από το τσάι μας το φως, την υγρασία και τις δυσάρεστες οσμές.

Σε ότι αφορά το τσάι σε φακελάκια, αυτό διατηρείται καλύτερα μέσα στην αρχική συσκευασία του.

Πηγή: lifehacker