Εντεκα τροφές που είναι 100% πιο νόστιμες αν τις αφήνουμε εκτός ψυγείου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα και τη γεύση τους. Αλλά οι περισσότεροι το αγνοούμε.
LukaTDB via Getty Images

Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση τροφίμων, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι γενικά όλα τα προϊόντα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν διατηρούνται στο ψυγείο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει: Πολλά βασικά είδη διατροφής, όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, χάνουν σε ποιότητα αλλά και σε γεύση. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Tρόφιμα που πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου

Οι άγουρες μπανάνες

Οι άγουρες μπανάνες πρέπει να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, καθώς οι ψυχρές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης, ενώ η φλούδα τους μπορεί να πάρει το χαρακτηριστικό απωθητικό σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.

Για αυτόν τον λόγο, αποθηκεύουμε τις άγουρες μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο της επιθυμητής ωρίμανσης. Μόλις ωριμάσουν, οι μπανάνες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές ημέρες, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Ο βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, πρέπει να φυλάσσεται εκτός ψυγείου. Διαφορετικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν τη συρρίκνωση των φύλλων, αλλά και να μαυρίσουν ορισμένα σημεία.

Το καλύτερο μέρος για να διατηρήσουμε τον βασιλικό είναι μακριά από το ηλιακό φως και σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε επίσης να κόψουμε τον βασιλικό και να τον τοποθετήσουμε σε ένα ποτήρι νερό, όπως θα κάναμε με τα φρέσκα λουλούδια. Έτσι θα αναδείξουμε τη φρεσκάδα του.

Το ψωμί

Aν έχουμε ψωμί το οποίο σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα, καλύτερα να μην το βάλουμε στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν την απώλεια υγρασίας και την ξήρανση του ψωμιού.

Αλλά αν σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το ψωμί μας για ένα διάστημα λίγων ημερών, τότε η αποθήκευση του στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας.

Η σοκολάτα

Η αποθήκευση της σοκολάτας στο ψυγείο την εκθέτει στην υγρασία, με αποτέλεσμα όλη η ζάχαρη να βγαίνει στην επιφάνεια του λαχταριστού εδέσματος. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως «άνθιση», δημιουργεί μια λευκή επικάλυψη γύρω από τη σοκολάτα. Η ανθισμένη σοκολάτα είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά σίγουρα χάνει σε γεύση και αν μη τι άλλο, σε εμφάνιση.

Καλύτερα λοιπόν να διατηρούμε τη σοκολάτα εκτός ψυγείου. Εξαιρούμαστε όσοι ζούμε σε υπερβολικά ζεστά περιβάλλοντα, όπου η σοκολάτα κινδυνεύει να λιώσει.

Κατά τα άλλα, το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσουμε τη σοκολάτα μας είναι ένα δροσερό και ξηρό ντουλάπι, μακριά από τη ζέστη και το φως.

Τα μαγειρικά έλαια

Η ψύξη μαγειρικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο, μπορεί να τα κάνει να θολώσουν και να πήξουν ή να στερεοποιηθούν. Και από αυτό μπορεί να επηρεαστούν τόσο η υφή, όσο και η γεύση των ελαίων.

Για αυτό, φυλάμε τα έλαια σε δροσερά και πιο σκοτεινά μέρη όπως ένα ντουλάπι.

Το σκόρδο ολόκληρο

Ολόκληρο το άκοπο σκόρδο, μέσα στο ψυγείο μαλακώνει και σαπίζει γρήγορα. Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σκόρδο είναι και σε αυτήν την περίπτωση ένας δροσερός, ξηρός χώρος όπως το ντουλάπι.

Το μέλι

H χαμηλή θερμοκρασία κάνει το μέλι υπερβολικά παχύρρευστο, καθιστώντας το δύσκολο στη χρήση.

Το μέλι διατηρείται φυσικά λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Επομένως, μπορούμε κάλλιστα να το φυλάξουμε και αυτό για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.

Τα κρεμμύδια

Ολόκληρα τα κρεμμύδια πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου, επειδή τα άμυλα του κρεμμυδιού, αν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες θα μετατραπούν σε σάκχαρα, καθιστώντας το κρεμμύδι πιο γλυκό και μαλακό με την κακή έννοια.

Επιπλέον, τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη μυρωδιά, που άλλα τρόφιμα στο ψυγείο μπορεί να πάρουν το άρωμα και τη γεύση τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, όπως το ντουλάπι, το κελάρι ή το γκαράζ.

Το πεπόνι πριν το κόψουμε

Τα άκοπα πεπόνια δεν πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο μας, γιατί μπορεί να απορροφήσουν γεύσεις και αρώματα από άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν την υφή του πεπονιού υπερβολικά μαλακή.

Όταν τα πεπόνια είναι ολόκληρα κι όχι ψιλοκομμένα, είναι καλύτερο να τα διατηρούμε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως. Μόλις όμως κοπεί, το πεπόνι πρέπει να ψύχεται.

Το φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο του εμπορίου περιέχει γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά που δεν το αφήνουν να χαλάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως δεν χρειάζεται να ψύχεται.

Αντίθετα, το σπιτικό φυστικοβούτυρο δεν περιέχει συντηρητικά. Επομένως θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μόλις ανοιχτεί.

Οι πατάτες ολόκληρες

Οι ολόκληρες, μη αποφλοιωμένες πατάτες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει για λόγους παρόμοιους με τα κρεμμύδια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μετατρέψουν τα άμυλα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ανεπιθύμητη γλυκύτητα και αλλοιωμένη υφή όταν μαγειρευτούν.

Οι μη αποφλοιωμένες πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε ένα δροσερό, ξηρό, σκοτείνό ντουλάπι.

(Με πληροφορίες από marthastewart).