Επιτέλους, εύκολος κι αποτελεσματικός τρόπος να διατηρούμε τις μπανάνες κίτρινες κι ολόφρεσκιες

Δοκιμασμένος από ειδικούς. Ας διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί.
.
Vlad Serbanescu / 500px via Getty Images
.

Νέα χρονιά, παλιά λάθη. Η απόφασή μου να τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά φέτος αποδεικνύεται ανεδαφική. Κάθε φορά που αγοράζω τόνους φρούτων και λαχανικών για τον εαυτό μου, καταλήγω με λίτρα (ομολογουμένως πυκνά σε θρεπτικά συστατικά) «λάσπη» στο συρτάρι του ψυγείου μου για τα πιο τραγανά τρόφιμα - αντί (να έχω κάνει) 18 υγιεινά δείπνα.

Τα σμέουρα πηγαίνουν πρώτα, με τα απεχθή γούνινα λευκά «περιτυλίγματά» τους. Έπειτα, (έρχονται) οι μπανάνες (που) μαυρίζουν (και αποκτούν αυτή την περίεργη χυλώδη, υφή που όλοι μισούμε). Αλλά ευτυχώς, θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να διατηρήσω το αγαπημένο μου φρούτο φρέσκο για περισσότερο – και έχει δοκιμαστεί.

Ο επαγγελματίας Food Mike από την Kitchen Experts Online ξεκινά το βίντεό του δείχνοντας δύο σετ μπανανών, και τα δύο δέκα ημερών. Το ένα τσαμπί είναι καφέ και με στίγματα, ενώ το άλλο είναι φρέσκο και κατακίτρινο.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά;

Στην αρχή του πειράματος, και τα δύο τσαμπιά ήταν ελαφρώς υποώριμα, με μια πρασινωπή απόχρωση.

Ο Μάικ έβαλε το ένα μάτσο σε ένα αεροστεγές δοχείο με μερικούς «μπλε λοβούς» (δεσμευτές αιθυλενίου, τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε online), ενώ το άλλο μάτσο το άφησε έξω όπως ήταν στον πάγκο.

Την έκτη ημέρα, το τσαμπί εκτός δοχείου φαινόταν ήδη πολύ χειρότερο - σε ζητήματα φθοράς - από τις μπανάνες μέσα στο δοχείο και την όγδοη ημέρα, οι μπανάνες εκτός ήταν πολύ πιο μαλακές από αυτές στο αεροστεγές δοχείο με τους δεσμευτές αιθελενίου που ο Μάικ τις έβαλε στο ψυγείο για να τους δώσει μια καλύτερη ευκαιρία να διαρκέσουν

«Σε περίπου δέκα μέρες, οι μπανάνες που ήταν στο ψυγείο ήταν τόσο μαλακές που αποφασίσαμε να φτιάξουμε ... μπανανόψωμο», είπε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, οι μπανάνες που είχαν τοποθετηθεί στο αεροστεγές δοχείο με τις μπάλες που απορροφούσαν το αιθυλένιο «είχαν ακόμη πράσινη απόχρωση πάνω τους» την 15η ημέρα, αν και είχαν αρχίσει λίγο να μαυρίζουν.

Φυσικά, ο Μάικ έβαλε τις μπανάνες του στο ψυγείο όταν είχαν ήδη αρχίσει να μαλακώνουν ― «Όταν πρόκειται για την ψύξη μπανανών, το timing είναι το παν», επισημαίνει το Southern Living.

«Το να βάλουμε σε θερμοκρασία ψυγείου τη μπανάνα μας, θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης, διατηρώντας τα φρούτα στην τρέχουσα κατάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο τις μπανάνες μόνο αφού φτάσουν στο ακριβές επίπεδο ωρίμανσης που αναζητάμε».

Έτσι, ανάλογα με την προτίμηση και τον διαθέσιμο χώρο μας, η χρήση του ψυγείου ή των δεσμευτών αιθυλενίου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των προϊόντων μας.