Φεστιβάλ Καννών: Με πανό και καπνογόνα στις σκάλες του Palais για τις γυναικοκτονίες στη Γαλλία

Οι «129 γυναικοκτονίες που έγιναν στη Γαλλία από το τελευταίο φεστιβάλ των Καννών».
REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Piroschka Van De Wouw via Reuters

Περίπου δέκα γυναίκες με υψωμένες γροθιές και καπνογόνα στα χέρια ξετύλιξαν ένα τεράστιο πανό με γυναικεία ονόματα στις διάσημες σκάλες του Palais, το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου. Η μακρά λίστα, σύμφωνα με τις ακτιβίστριες, αναφέρει τις «129 γυναικοκτονίες που έγιναν στη Γαλλία από το τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών».

Η διαμαρτυρία έγινε στην πρεμιέρα της ταινίας «Holy Spider» του ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλί Αμπάσι, που αφηγείται την περιπέτεια μίας δημοσιογράφου η οποία ταξιδεύει στην ιερή πόλη Μασχάντ του Ιράν προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου που σκοτώνει σεξεργάτριες. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του serial killer Saeed Hanaei, ο οποίος πίστευε ότι είχε ιερή αποστολή να καθαρίσει τους δρόμους από την αμαρτία.

REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Piroschka Van De Wouw via Reuters

Σύμφωνα με το Variety, που επικαλείται πηγή από την παραγωγή, η διαμαρτυρία δεν συνδέεται με την προώθηση της ταινίας, αλλά με την προβολή, την ίδια μέρα, του ντοκιμαντέρ «Riposte», το οποίο αφορά φεμινίστριες ακτιβίστριες.

Είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό στο φετινό Φεστιβάλ, μετά την ημίγυμνη ακτιβίστρια που εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί λίγη ώρα πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Three Thousand Years of Longing», θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τους φερόμενους βιασμούς των γυναικών στην Ουκρανία από Ρώσους στρατιώτες .

Με πληροφορίες από Variety