Φιλιππίνες: Κυνήγι ναρκωτικών έχει οδηγήσει στην δολοφονία 122 παιδιών - Εκκληση για βοήθεια στον ΟΗΕ

Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι οι νέοι πυροβολούνται σκόπιμα και ζητούν από τον ΟΗΕ να ερευνήσει το καθεστώς Ντουτέρτε.
Ezra Acayan via Getty Images

Τουλάχιστον 122 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός που δεν είχε κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωή τους, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» του Προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με μια έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα παιδιά πυροβολήθηκαν σκόπιμα.

Η μελέτη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Βασανιστηρίων , αυξάνει τις εκκλήσεις προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις καταχρήσεις εξουσίας που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του προέδρου της χώρας.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί από αυθαίρετους πυροβολισμούς αστυνομικών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές του 2016.

Η έκθεση, η οποία εξετάζει τις δολοφονίες παιδιών από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2019, αναφέρει ότι η αστυνομία ήταν υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς φόνους που καταγράφηκαν. Οι υπόλοιπες διαπράχθηκαν από άγνωστα άτομα, που τις περισσότερες φορές φορούσαν μάσκα ή κουκούλα, ενώ φέρονται να είχαν δεσμούς με την αστυνομία.

Jes Aznar via Getty Images

Μερικά από τα παιδιά σκοτώθηκαν σκόπιμα σύμφωνα με την έκθεση, με την αστυνομία να στοχεύει ενδεχομένως όσους ήταν αυτόπτες μάρτυρες άλλων δολοφονιών, ενώ άλλες φορές ισχυρίζονταν ότι ενήργησαν όσο ήταν σε αυτοάμυνα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά σκοτώθηκαν ως πληρεξούσιοι όταν δεν βρίσκονταν οι πραγματικοί στόχοι, ως αποτέλεσμα λανθασμένων ταυτοτήτων ή σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες, αναφέρει η έκθεση.

Οι 122 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι ίσως λίγοι, αν σκεφτεί κανείς ότι συγγενείς τους απειλούνται συχνά από την αστυνομία και τους λένε να μην επικοινωνήσουν με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βοήθεια. Οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν επίσης συνεχή παρενόχληση. Ο Ντουτέρτε είπε σε ακτιβιστές πέρυσι: «Θα σας σκοτώσω μαζί με τους τοξικομανείς. Θα σας αποκεφαλίσω».

Μόνο ένας από τους θανάτους, η δολοφονία της 17χρονης Kian delos Santos, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, οδήγησε σε καταδίκη . Με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία, οι θάνατοι συνεχίζονται: από τις αρχές του τρέχοντος έτους, επτά ακόμη παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

NurPhoto via Getty Images

Μια πρόσφατη έκθεση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τρίτη, προειδοποίησε ότι η ρητορική από τους ανώτερους αξιωματούχους είχε ενδεχομένως ενθαρρύνει την αστυνομία να συμπεριφέρεται σαν να είχε «άδεια να σκοτώσει». Ακτιβιστές προέτρεψαν το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διατάξει μια περαιτέρω ανεξάρτητη έρευνα για τις παραβιάσεις στις Φιλιππίνες, όπως έκανε στο παρελθόν για φρικαλεότητες στη Βενεζουέλα και τη Μιανμάρ.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων «απορρίπτει σθεναρά» τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις ενέργειες του Ντουτέρτε, που προσπαθεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φιμώσει ακτιβιστές και ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, ο ABS-CBN, κόπηκε χωρίς λόγο από τον αέρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιόπιστη ενημέρωση για τους πολίτες, τη στιγμή που ο κορονοϊός βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ezra Acayan via Getty Images

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει όλο και περισσότερο ποινικές κατηγορίες εναντίον ατόμων που ασκούν κριτική κατά των κυβερνώντων στο Διαδίκτυο, μερικές φορές χρησιμοποιώντας νόμους περί ειδικών εξουσιών Covid-19.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων προειδοποιεί όχι μόνο για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που κρατούνται για κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, αλλά και για την πρόσφατη στόχευση παιδιών κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορονοϊό. Σε όλη την καραντίνα, τα παιδιά συνελήφθησαν για παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούνταν σε σπίτια σκύλων ή ακόμα και σε φέρετρα.

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα