Φούσκωμα: 6 μαγικά ροφήματα που θα μας ανακουφίσουν

Ορισμένα από αυτά αποκλείεται να τα σκεφτόμασταν. Κι όμως, είναι θαυματουργά.
LaylaBird via Getty Images

Το φουσκωμένο στομάχι μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και ορισμένες φορές οξύ πόνο και μπορεί να οφείλεται τόσο σε πεπτικά προβλήματα όσο και σε ορμονικές διαταραχές.

Η πιο κοινή αιτία φουσκώματος τείνει να είναι η περίσσεια εντερικών αερίων. To φούσκωμα μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι παραφάγαμε ή και στο ενδεχόμενο να έχουμε άλλες παθήσεις που προκαλούν συσσώρευση αερίων.

Όποια κι αν είναι η αιτία του φουσκώματος, υπάρχουν ορισμένα ροφήματα που υπόσχονται να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα εδώ και τώρα. Οι ειδικοί τα αποκαλύπτουν.

Ροφήματα - Μαγικά φίλτρα στη μάχη κατά του φουσκώματος

Το κεφίρ

Το κεφίρ, είναι ένα ρόφημα γάλακτος εξαιρετικά πλούσιο σε προβιοτικά, που βοηθά στην πέψη και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το φούσκωμα.

«Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ βοηθούν στη διάσπαση της τροφής στα έντερα, ανακουφίζοντας έτσι τα αέρια, το φούσκωμα και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις», εξηγεί η διατροφολόγος Λόρεν Μανάκερ, ιδιοκτήτρια του Nutrition Now Counseling και συγγραφέας του «Τροφοδοτώντας την ανδρική γονιμότητα».

Επιπλέον, το κεφίρ προάγει την ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Το τσάι τζίντζερ ή αλλιώς το τσάι πιπερόριζας

Την επόμενη φορά που θα νιώθουμε φουσκωμένοι, ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ, συνιστά η διατροφολόγος Αμάντα Σοσέντα, ιδιοκτήτρια του The Mindful Gut.

«To συγκεκριμένο τσάι λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό πεπτικό βοήθημα, αφού ενθαρρύνει το στομάχι μας να αδειάσει, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλει άμεσα στην ανακούφιση από το φούσκωμα», εξηγεί η ειδικός.

Το πράσινο τσάι

«Όταν συζητάμε γύρω από την καταπολέμηση του φουσκώματος, το πράσινο τσάι είναι το κλειδί, χάρη στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και κατεχινών του», δηλώνει απερίφραστα η διαιτολόγος Μαλίνα Μαλκάνι, ιδιοκτήτρια του Malina Malkani Nutrition και συγγραφέας του «Safe and Simple Food Allergy Prevention».

Oι κατεχίνες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του πεπτικού σωλήνα, στη μείωση των αερίων του εντέρου μετά από ένα γεύμα και στην εξάλειψη του φουσκώματος.

Tο νερό

Μερικές φορές η επιστροφή στα βασικά είναι η καλύτερη επιλογή, προτείνει η Μάγκι Μουν, συγγραφέας του The Mind Diet. Η Μουν εξηγεί ότι το νερό είναι ένας απλός αλλά ουσιαστικός τρόπος, προκειμένου να ανακουφιστούμε από το φούσκωμα που προκαλείται από τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με την αφυδάτωση.

Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα, ο οργανισμός μας θα απορροφήσει τα υγρά μέσα από τα τρόφιμα, τη στιγμή που αυτά περνούν μέσα από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Και αυτό σκληραίνει τα κόπρανα και καθιστά δύσκολη την αποβολή τους. Ένα φαινόμενο που μας είναι γνωστό ως δυσκοιλιότητα.

Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο έντερο, τα βλαβερά βακτήρια του μικροβιώματος έχουν περισσότερο χρόνο να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Το πόσιμο νερό ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας, να διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων και να εξαλείψει την αιτία του φουσκώματος.

Η κομπούχα

Η κομπούχα είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τσάι, ζάχαρη και μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Αν και δεν υπάρχει μεγάλος όγκος επιστημονικής έρευνας που να ασχολείται ειδικά με τον αντίκτυπο της κομπούχα στο φούσκωμα, ορισμένα συστατικά της μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, κάτι που θα μπορούσε έμμεσα να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος, εξηγεί η Έιμι Γκούντσον, διαιτολόγος και με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή.

Η κομμπούχα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσει με το φούσκωμα λόγω των προβιοτικών που περιέχει, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου συνδέεται με τη βελτίωση της πέψης και βοηθά στην πρόληψη του φουσκώματος.

Το «χρυσό» γάλα

Το περίφημο «χρυσό» γάλα παρασκευάζεται από κουρκουμά, γάλα, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και μισή κουταλιά του γλυκού μέλι. Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη και σύμφωνα με έρευνες βοηθά στη μείωση του φουσκώματος.

(Με πληροφορίες από eatthis).