Κομισιόν: Οι χώρες της ΕΕ που δεν εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό αέριο να δείξουν αλληλεγγύη

Συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν.
via Associated Press

Οι χώρες- μέλη της ΕΕ με προμήθειες φυσικού αερίου ανεξάρτητες από τη Ρωσία πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που θα αναγκαστούν να παρέχουν αέριο με δελτίο τον επικείμενο χειμώνα, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο dpa πως «ακόμα και χώρες- μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό αέριο δεν μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής παύσης προμηθειών στην εσωτερική μας αγορά».

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως οι οικονομίες της ΕΕ είναι τόσο διασυνδεδεμένες μεταξύ τους που μια κρίση αερίου σε μια χώρα, όπως η Γερμανία, θα επηρέαζε άλλες εθνικές οικονομίες. «Για αυτό είναι σημαντικό όλες οι χώρες- μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, ώστε όλες να αποθηκεύουν περισσότερο και να μοιράζονται με αυτά τα μέλη που επηρεάζονται πιο πολύ» πρόσθεσε.

Την Τρίτη αναμένεται να λάβει χώρα ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, για να συζητήσουν την επερχόμενη κρίση αυτόν τον χειμώνα, που η Ρωσία αναμένεται να περιορίσει ή να διακόψει πλήρως τις προμήθειες.

Η Κομισιόν θα ήθελε να δει οριζόντια μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% ανά την Ένωση από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Μαρτίου, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Δημοφιλή