ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2020 13:18 EET | Updated 05/11/2020 13:23 EET

Foreign Policy: Η Αμερική έχει επιλέξει είτε θάνατο, είτε περισσότερο θάνατο

Οι επιλογές της είναι είτε μια αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας - είτε μια εντελώς καταστροφική.

ASSOCIATED PRESS

Ανεξάρτητα από το αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία - και να επιβιώσει στη συνέχεια από τις επακόλουθες νομικές επιθέσεις από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - η κυβέρνησή του κατά πάσα πιθανότητα θα ελεγχόταν από μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, ότι η πανδημία του κορονοϊού θα συνεχίσει να μαίνεται στις ΗΠΑ ανεξέλεγκτα, χωρίς οποιαδήποτε ισχυρή ομοσπονδιακή δράση, και θα επιβραδύνεται μόνο σε μερικές πολιτείες, όπου οι κυβερνήτες είναι αποφασισμένοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των επιστημόνων για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη και αυτό, πάντως, θα ήταν προτιμότερο από μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει «δεσμευθεί» να μην κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, μέχρι να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η πρόσβαση στο εμβόλιο μπορεί να απαιτεί ασφάλιση υγείας, οδηγώντας σε μια σκόπιμη επιλογή ταξικής επιβίωσης στην αμερικανική επιδημία.

Το αν η πολιτική του Trump χαρακτηρίζεται ως «ανοσία της αγέλης» ή όχι δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα επιτρέψει την εξάπλωση του ιού, με την υπόθεση ότι λιγότερο από το 2% των ασθενών θα πεθάνουν από COVID-19, και οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα προέρχονται από μειονότητες και συνταξιούχους ηλικιωμένους. Επί της ουσίας θα υπάρχει μια άτυπη τακτική «αναλώσιμων» πληθυσμών, που πεθαίνουν εν μέσω της αυξανόμενης συνολικής ανοσίας.

Εάν ο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2021, θα έχει να αντιμετωπίσει μια επιδημία που μπορεί να έχει προκαλέσει πάνω από 400.000 θανάτους στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη τη στιγμή και που θα συνεχίσει να μαίνεται και στις 50 πολιτείες. Θα χρειαστεί να συγκρουστεί με μια ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία για κάθε προσπάθεια κατά της πανδημίας: από τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έως την συμμετοχή των ΗΠΑ στη δέσμευση COVAXX για την πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα.

Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, δεν θα τηρηθούν ούτε αυτά. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα συνεχίσει να χλευάζει ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και όλες τις πολυμερείς προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας COVID-19, κάνοντας το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» οδηγό του για κάθε υποσχόμενο φάρμακο, θεραπεία, εμβόλιο ή καινοτομία ενάντια στον κορονοϊό. Η εθνικιστική στρατηγική του θα πυροδοτήσει παρόμοιες συμπεριφορές παγκοσμίως, απειλώντας την ήδη εύθραυστη συμμαχία που χτίστηκε από τον ΠΟΥ.

Στο τέλος της ημέρας, οι μεγαλύτεροι νικητές είναι το Fox News και ο ιός SARS-CoV-2. Τα ποσοστά του φίλα προσκείμενου στον Τραμπ Fox ξεπερνούν πλέον οποιαδήποτε άλλο τηλεοπτικό δίκτυο. Και ο ιός φαίνεται ότι «γέννησε» 91.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ την Ημέρα των Εκλογών.

Ενα από τα θύματα του κορονοϊού εξελέγη την Τρίτη στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, παρόλο που πέθανε από την ασθένεια για την οποία - σε πλήρη αρμονία με τους ισχυρισμούς του Τραμπ - έλεγε ότι δεν ήταν κάτι τρομερό.

Αυτή η ψηφοφορία, περισσότερο από την εκλογή του Μπάιντεν και την αναποτελεσματική διακυβέρνησή του, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το καταλληλότερο τέλος σε μια πολιτική εποχή που χαρακτηρίζεται από τον κυνισμό και τις φαντασιώσεις.

Πηγή: Foreign Policy