COP26: Τα πιο έξυπνα μηνύματα σε πλακάτ από την διαμαρτυρία για το κλίμα

«Θέλω ένα καυτό αγόρι, όχι έναν καυτό πλανήτη», γράφει μια πινακίδα.
COP26: Τα πιο έξυπνα μηνύματα «καταπέλτες» σε πλακάτ από την διαμαρτυρία για το κλίμα
COP26: Τα πιο έξυπνα μηνύματα «καταπέλτες» σε πλακάτ από την διαμαρτυρία για το κλίμα
via Associated Press

Ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποίησαν πορεία στη Γλασκώβη την Παρασκευή για να καλέσουν σε πιο έντονη δράση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - πριν να είναι πολύ αργά.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πόλη της Σκωτίας επειδή εκεί διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής COP26, του ΟΗΕ, για το κλίμα.

Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ήδη αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις να περιορίσουν τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές CO2, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες δεσμεύσεις για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η διάσκεψη ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τη φρικτή έκθεση του ΟΗΕ, η οποία κήρυξε «κόκκινο κώδικα» για την ανθρωπότητα και υποστήριζε ότι βρισκόμαστε μόλις χρόνια μακριά από την μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή που θα άλλαζε τη ζωή σε σημείο που δεν θα ήταν πλέον αναγνωρίσιμη.

Ενώ οι επιτυχίες της COP26 μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν συμφωνίες για τη μείωση του άνθρακα και της αποψίλωσης των δασών, πολλοί, όπως η διάσημη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να μην παίρνουν αρκετά σοβαρά την κλιματική κρίση.

Η ίδια ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Παρασκευής, όταν χιλιάδες διαδηλωτές παρέλασαν από το πάρκο Kelvingrove μέχρι την πλατεία George.

Η Τούνμπεργκ είπε στα πλήθη ότι ολόκληρη η σύνοδος κορυφής ήταν μια «αποτυχία» και μια «άσκηση δημοσίων σχέσεων» γεμάτη «μπλα μπλα μπλα».

Υποστήριξε ότι «οι δεσμεύσεις είναι γεμάτες κενά» που «αγνοούν τις ιστορικές εκπομπές και την κλιματική δικαιοσύνη» και ότι εκείνες οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο «παραμένουν ανήκουστες».

Η απεργία οργανώθηκε από το κίνημα «Fridays for Future Scotland», ένα διεθνές κίνημα υπό την ηγεσία της νεολαίας, το οποίο προέρχεται από τις απεργίες των σχολείων της Παρασκευής που έγινε διάσημη για την Thunberg το 2018.

Δείτε μερικές από τις πιο δυνατές εικόνες από τη διαμαρτυρία παρακάτω.

Jeff J Mitchell via Getty Images

Η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ μιλάει στη σκηνή στην πλατεία George αφού ενώθηκε με τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του Fridays For Future COP26.

PA

Ένας διαδηλωτής κρατά ένα πλακάτ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που γράφει: «Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης (σαν την γη)».

PA Images

Ένας ηθοποιός ντυμένος με μάσκα που απεικονίζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και άλλους διάσημοι πολιτικοί, δειπνούν σε ένα συμπόσιο με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Andrew MilliganPA

Μια διαδηλώτρια κουβαλά μια πινακίδα που γράφει: «Δεν σε νοιάζει, αλλά εμένα ναι!»

PA

Πολλοί ακτιβιστές κρατούν πινακίδες που γράφουν: «Ηγέτες του κόσμου, μην μας απογοητεύετε» και «φάτε τους πλούσιους, σώστε τον πλανήτη».

Danny Lawson/PA

Ακτιβιστές που διαδηλώνουν υπέρ της προστασίας των αυτόχθονων κοινοτήτων από την κλιματική αλλαγή.

PA Images

Ένας σκύλος που κρατά μια πινακίδα στο στόμα του προωθεί το “Paws Climate change 4 good”.

PA Images

Διαδηλωτές κρατούν πινακίδες με την ένδειξη «Το λάθος Amazon καίγεται» και «Θέλω ένα καυτό αγόρι, όχι έναν καυτό πλανήτη».

PA Images

Περιπολικά παρακολουθούν τους διαδηλωτές στη Γλασκώβη, καθώς κρατάνε πλακάτ που γράφουν: «Λιγότερο κρέας, λιγότερη ζέστη».

PA Images

Ένα τεράστιο πλήθος παρελαύνει στη Γλασκώβη ανάμεσα σε αστυνομικούς με πινακίδες που ζητούν τον τερματισμό του «εγκλήματος με το κλίμα».

Andrew Milligan/PA

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (κέντρο) μαζί με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας για το κλίμα στην Γλασκώβη.

HANNAH MCKAY via REUTERS

Ένα παιδί κρατά ένα πλακάτ που λέει «όχι άλλα πλαστικά παιχνίδια».

Demonstrators
Demonstrators
DYLAN MARTINEZ via REUTERS

Μια άλλη πινακίδα γράφει: «Καταστρέψτε την πατριαρχία και όχι τον πλανήτη».

|

Δημοφιλή