Gazprom: Σφίγγει κι άλλο την κάνουλα

Η Ρωσία θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά το ήμισυ, στο 20% της χωρητικότητας.
Οι εγκαταστάσεις του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 1» απεικονίζονται στο Lubmin της Γερμανίας, 8 Μαρτίου 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo
Οι εγκαταστάσεις του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 1» απεικονίζονται στο Lubmin της Γερμανίας, 8 Μαρτίου 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo
REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Τετάρτη (27/7).

Η Ρωσία θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο 20% της συνολικής χωρητικότητας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία μιας άλλης τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».

Αυτό θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού με την τρέχουσα ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 40%. Την Τετάρτη η παροχή θα πέσει στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, περίπου το ήμισυ της τρέχουσας.

«Εως σήμερα, δεν έχει βρεθεί λύση στο τρέχον ζήτημα εξοπλισμού του σταθμού συμπίεσης Πορτόβαγια (μέρος του Nord Stream). Απλώς δεν υπάρχει καμία λύση ακόμα. Η Siemens δεν μας πρότεινε τίποτα. Προσπαθεί να βρει λύσεις, Αλλά δεν υπάρχουν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Gazprom. Ο DAX έγινε αρνητικός και υποχώρησε κατά 0,49%.

Τα νέα έρχονται σε μια περίοδο υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά χτυπήματα εξαιτίας των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή φυσικού αερίου οφείλεται σε προβλήματα συντήρησης και στην επίδραση των δυτικών κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, μια κίνηση που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση αυτόν τον μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφική αύξηση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η Gazprom άνοιξε ξανά την παροχή μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από 10ήμερη διακοπή συντήρησης, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού.

Η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου σε αυτό το επίπεδο τον Ιούνιο, επειδή οι δυτικές κυρώσεις καθυστερούσαν την επιστροφή της τουρμπίνας από τον Καναδά.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι ο εν λόγω στρόβιλος δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

H Siemens Energy κατηγορεί την Gazprom για γραφειοκρατική ολιγωρία σε ό,τι αφορά την επισκευασμένη τουρμπίνα

H Siemens Energy ανέφερε ότι η τουρμπίνα που επικαλείται η Μόσχα για να δικαιολογήσει τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», αναφέρει η εταιρεία. «H Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», συμπληρώνει η εταιρεία.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

H Siemens Energy ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία. Αυτή όμως αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις.

«Η συντήρηση των τουρμπίνων μας είναι και παραμένει μια διαδικασία ρουτίνας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικές επιπλοκές», επισημαίνει η Siemens Energy και συμπληρώνει: «Οποιαδήποτε μελλοντική εργασία συντήρησης μπορεί να διευκολυνθεί. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι οι τουρμπίνες, οι οποίες συντηρούνται από την Siemens Energy στο Μόντρεαλ, μπορούν να μεταφερθούν από τον Καναδά στη Γερμανία. Επομένως, στην παρούσα φάση, δεν βλέπουμε κανένα συσχετισμό μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών στη ροή φυσικού αερίου που έχουν ήδη γίνει ή εξαγγελθεί».

Δημοφιλή