ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2020 12:34 EEST | Updated 29/04/2020 15:06 EEST

Σύγχυση στη Γερμανία με την αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής του κορονοϊού ενώ έχουν χαλαρώσει τα μέτρα

Η ένδειξη νέας τάσης επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και τι πραγματικά δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Φουντώνουν οι διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο για την χαλάρωση των μέτρων.

NurPhoto via Getty Images

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται και να πειθαρχούν στους κανόνες τήρησης φυσικών αποστάσεων κάνουν επιστήμονες στη Γερμανίας με τα πρώτα στοιχεία νέας επιτάχυνσης της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού που καταγράφονται ενώ έχουν ήδη χαλαρώσει τα μέτρα. 

Ο αριθμός αναπαραγωγής (R) που μας δείχνει σε πόσους πολίτες μπορεί μεταδώσει τον ιό ένας ασθενής είναι βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι επιστήμονες για να αποφανθούν κατά πόσο είναι ασφαλές ή όχι να χαλαρώσουν ή όχι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί. Όπως δε είχε τονίσει και η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ το ζητούμενο είναι ο αριθμός αυτός να είναι σταθερά κάτω από το ένα.

Ενώ όμως το προηγούμενο διάστημα ο στόχος αυτός είχε επιτευχθεί και ο αριθμός αναπαραγωγής είχε μειωθεί στο 0.7 (περί τα μέσα Απριλίου) όταν όλα τα μέτρα ήταν σε ισχύ, την Τρίτη το αρμόδιο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας στη Γερμανία Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής τη Δευτέρα 27 Απριλίου είχε αυξηθεί σχεδόν στο 1.

Ο Λόθαρ Γουάιλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου διευκρίνισε στη συνέχεια ότι το ποσοστό αναπαραγωγής ήταν 0,96 και επομένως πρακτικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον στόχο. Αλλά οριακά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ότι ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής του κορονοϊόυ είναι μεταξύ 2,4 και 3,3 ενώ π.χ για την εποχική γρίπη 1,4. Εάν ένα άτομο εκτιμάται πως μπορεί να μεταδώσει έναν ιό σε ένα άλλο, αυτός θα εξαπλωθεί σημαντικά ενώ εάν τον μεταδίδει σε λιγότερο από έναν ο αριθμός των κρουσμάτων θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία.

Άρα, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του R, τόσο πιο εύκολο είναι να εξαπλωθεί ο ιός και χωρίς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, το ποσοστό νέων μολύνσεων από κορονοϊό μπορεί να αυξηθεί εκθετικά έως ότου περίπου το 70% του πληθυσμού.

Η Γοάιλερ, όπως αναφέρει ο Guardian, κάλεσε τους κατοίκους της Γερμανίας να συνεχίσουν την σκληρή προσπάθεια και να διατηρήσουν την επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία της χώρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης το ιού, που είχε ως απτό αποτέλεσμα τη συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων ενώ έδωσε τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να σταθεί όρθιο.

Κάλεσε δε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους παρόλο που οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

«Ας συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, ας συνεχίζουμε να τηρούμε τους περιορισμούς και να κρατάμε απόσταση 1,5. το ένα από το άλλο» ήταν η ισχυρή σύσταση του Γουέιλερ τονίζοντας επίσης πως το R είναι μόνο ένας δείκτης μεταξύ αρκετών άλλων και δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη προσκόλληση σε αυτόν.

Η είδηση πάντως για την μικρή αυτή αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής ήταν αρκετή για να σπείρει τη σύγχυση μεταξύ πολιτικών και κομμάτων στη Γερμανία που ούτως ή άλλως εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων.

MICHAEL KAPPELER via Getty Images

 

Στο μεταξύ άλλα επιστημονικά ιδρύματα που μελετούν την εξάπλωση της πανδημίας στη Γερμανία αμφισβητούν τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Θεωρητικά, ο αριθμός αναπαραγωγής υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων με έναν σταθμισμένο μέσο αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί. Στην πράξη, οι απόλυτα ακριβείς αριθμοί και στις δύο αυτές μετρήσεις είναι αδύνατον να εξακριβωθούν και ακόμη και τα διαθέσιμα δεδομένα για νέα κρούσματα συγκεντρώνονται με καθυστέρηση μερικών ημερών. Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι επομένως πάντα μια εκτίμηση.

Για τη δική του εκτίμηση του αριθμού αναπαραγωγής, το Ινστιτούτο λαμβάνει υπόψη του τη χρονική καθυστέρηση αγνοώντας δεδομένα από τις τελευταίες τρεις ημέρες και προσθέτοντας γνωστά περιστατικά στην πιθανή ημέρα εμφάνιση τους.

Ο αριθμός αναπαραγωγής που ανακοινώθηκε την Τρίτη μπορεί επομένως να δώσει μια ένδειξη, μια τάση μόνο για την εξέλιξη της επιδημίας  και μάλιστα για μια χρονική περίοδο που πηγαίνει πίσω περίπου μιάμιση εβδομάδα όταν δηλαδή η Μέρκελ είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων αλλά ατά δεν είχε ακόμη σε ισχύ.

Εναλλακτικά μοντέλα για την εκτίμηση του αριθμού αναπαραγωγής έχουν αναπτυχθεί από το Technische Universität Ilmenau, στην ανατολική πολιτεία της Θουριγγίας, και από το Κέντρο Έρευνας για τις Λοιμώξεις του Helmholtz στο Braunschweig.

Πηγή: The Guardian