ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2018 11:57 EET | Updated 05/02/2018 11:57 EET

Guardian: Δύο μασονικές στοές λειτουργούν κρυφά στο βρετανικό κοινοβούλιο

Simon Dawson / Reuters

Δύο μασονικές στοές, που έχουν στηθεί για βουλευτές και δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ, συνεχίζουν να λειτουργούν κρυφά στο Γουέστμινστερ (βρετανικό κοινοβούλιο), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Πρόκειται για το New Welcome Lodge, που έχει ως μέλη βουλευτές, προσωπικό του κοινοβουλίου κ.α., και το Gallery Lodge, που έχει ιδρυθεί για δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ. Και οι δύο στοές παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τα αρχεία των Ελευθεροτεκτόνων.

Μια τρίτη στοά, το Alfred Robbins Lodge, που έχει δημιουργηθεί επίσης για δημοσιογράφους, συνεχίζει να έχει τακτικές συναντήσεις στο Λονδίνο.

Οι ταυτότητες των μελών αυτών των τριών στοών παραμένουν άγνωστες εκτός του κόσμου του Ελευθεροτεκτονισμού, ωστόσο, και τα μέλη του Gallery Lodge είναι τόσο διακριτικά που λίγοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν για την ύπαρξή του.

Ένα μέλος του New Welcome είπε στον Guardian πως τα μέλη του κρατούν αποστάσεις από τους μασόνους του Gallery Lodge, καθώς, ακόμα και αν είναι όλοι μέλη της αδελφότητας, εξακολουθούν να είναι δημοσιογράφοι, και «δεν θα ήθελαν να ακούνε τις συζητήσεις τους δημοσιογράφοι».

Ο Ντέιβιντ Στέιπλς, διευθύνων σύμβουλος της UGLE (United Grand Lodge of England), του κυβερνώντος φορέα των Ελευθεροτεκτόνων στην Αγγλία και την Ουαλία, είπε ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις πρακτικές της δημοσιογραφίας και του Ελευθεροτεκτονισμού.

«Αντίθετα με τις λαϊκιστικές αντιλήψεις, το να είσαι Ελευθεροτέκτονας βοηθά αυτά τα μέλη στους ρόλους τους στο να υπηρετούν την κοινωνία με την ευρύτερη έννοια, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών, αστυνομικών και δικηγόρων, στο να είναι καλύτεροι σε αυτές τις δουλειές ενθαρρύνοντάς τους να ενεργούν ως καλύτεροι άνθρωποι οι ίδιοι» είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τη UGLE, το Gallery Lodge έχει 45 μέλη και το Alfred Robbins Lodge (που έχει πάρει το όνομα ενός παλιού δημοσιογράφου και γνωστού μασόνου) έχει 18 μέλη.