ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/05/2019 17:23 EEST | Updated 10/05/2019 17:44 EEST

Guardian: Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;

Μεγάλο βίντεο-αφιέρωμα στο κίνημα Diem25 του Ελληνα πρώην υπουργού Οικονομικών ενόψει των Ευρωεκλογών.

ASSOCIATED PRESS

Μετά την ήττα του στη μάχη με τις Βρυξέλλες κατά της λιτότητας το 2015, ο Γιάννης Βαρουφάκης επέστρεψε για να τα βάλει ξανά με το ευρωπαικό κατεστημένο, αυτή τη φορά ως επικεφαλής ενός ριζοσπαστικού φιλοευρωπαϊκού κινήματος, τονίζει ο Guardian στο αφιέρωμά του για το Diem25 με τίτλο «Μπορεί ο Γιάννης Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;».

Στο βίντεο διάρκειας 18 λεπτών, ο Ελληνας πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει για την πρωτοβουλία του, που συμμετέχει στις ερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαϊου, εξηγώντας τις βασικές θέσεις και τους στόχους του. «Οταν λέμε ότι η Ευρώπη είναι χάλια και πρέπει να την φτιάξουμε, αυτή είναι μια ριζοσπαστική θέση» τονίζει με νόημα.

Με την παραδοσιακή αριστερά σε αποδιοργάνωση, ο Βαρουφάκης λέει πως η Ευρώπη χρειάζεται να σωθεί αφενός από ένα καθεστώς υπό κατάρρευση, αφετέρου από την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, τονίζει o Guardian. Και προσθέτει: Η λύση που προτείνει είναι το Diem25, μια κίνηση που εκτιμά πως ο μόνος τρόπος για να επανακτηθεί η χαμένη πίστη στην ΕΕ είναι να πεισθούμε πως μπορεί να λειτουργήσει ως μια αποτελεσματική, ειλικρινής δημοκρατία.

«Ως προοδευτικοί επιθυμούμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, με λιγότερες ανισότητες, με πράσινη ανάπτυξη, με καλύτερη αντιμετώπιση των αλλοδαπών και των μεταναστών. Εμείς στο Diem25 τα τελευταία 3 χρόνια καθόμαστε στο τραπέζι με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για όλα αυτά τα ζητήματα» υπογραμμίζει ο Ελληνας πολιτικός. «Αν καταφέρουμε να μπούμε έστω και με λίγα μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα λειτουργούν ως αντίβαρο στους στενούς δεσμούς των φιλελεύθερων με τους νεοφασίστες, αυτή είναι η χαμηλότερη προσδοκία μας για τον Μάιο του 2019» συμπληρώνει.

Θέλει να είναι η νέα Αριστερά, εκτιμά ο Guardian. Αλλά πώς ένα κίνημα φανατικό υπέρ της δημοκρατίας, χρηματοδοτούμενο μόνο από τα μέλη του, φιλοδοξεί να χαράξει μια ενιαία ατζέντα για την Ευρώπη; Είναι περίπλοκο.

Είναι κίνημα, όχι πολιτικό κόμμα. Επομένως για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές είτε πρέπει να συγκροτήσει εθνικά κόμματα σε διάφορες χώρες, όπως το Μέρα25 στην Ελλάδα, ή να συνεργαστεί με «αδελφά» κόμματα που ανήκουν στον ευρύτερο συνασπισμό της «Ευρωπαικής Ανοιξης».

«Οτάν ξεκινάς, ξεκινάς» απαντάει ο Γ.Βαρουφάκης, στο ερώτημα αν έχει πόρους να ανταγωνιστεί δυνάμεις όπως ο Σαλβίνι. Φυσικά δεν τους έχει, παραδέχεται.

Επισήμως το Diem25 δεν έχει ηγέτη αλλά ένα συλλογικό συντονιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο Γιάννης Βαρουφάκης και σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού όπως οι Μπράιαν Ινο, Νόαμ Τσόμσκι και Ερικ Εντμαν. Τα μέλη του επιδιώκουν να γίνουν το αντίπαλον δέος νεοναζιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, μια κίνηση που θα είναι κατά του ρατσισμού και του λαϊκισμού. 

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης προσπαθεί να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του ως ηγέτη του Diem25, τον θεωρεί επιβαβλή για τις δημοκρατικές πολιτικές. «Είναι σαν να περιμένεις κάποιος να έρθει να σε σώσει, σαν να ψάχνεις τον εύκολο δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι στη δημοκρατία» επισημαίνει.

Απαντώντας στις επικρίσεις των ΜΜΕ και των πρώην συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγορούν για ναρκισσισμό και εγωπάθεια, λέει πως είναι κοινή πρακτική αυτών που ακολουθούν λάθος πολιτική - και το ξέρουν - να λοιδορούν όποιον αποφασίζει να τηρήσει διαφορετική στάση. 

«Οταν νιώθεις αυτή την ηθική πίεση δεν μπορείς να παραιτηθείς από την πολιτική» τονίζει σε άλλο σημείο. «Εξάλλου τον ψήφισαν 140.000-150.000 άνθρωποι που περίμεναν κάτι από αυτόν» συμπληρώνει η σύζυγός του, Δανάη Στράτου. «Εάν μέσα στον επόμενο χρόνο αυτή η προσπάθεια δεν ευωδοθεί, τότε θα αποχωρήσω. Τουλάχιστον δεν θα νιώθω αυτή την υποχρέωση», ομολογεί ο ίδιος.

Στις επόμενες εκλογές θα κατέβει ως υποψήφιος πρωθυπουργός με το Μέρα25 ενώ είναι υποψήφιος και για την προεδρία της Κομισιόν με το Diem25. Αλλά αντί για την Αθήνα, είναι υποψήφιος στο Βερολίνο. «Πρέπει να δείξουμε στην Γερμανία, στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο ότι η μάχη δεν είναι ανάμεσα στους Ελληνες και τους Γερμανούς αλλά μεταξύ των προοδευτικών, λογικών, ανθρωπιστικών πολιτικών και του απολυταρχισμού» εξηγεί.

Στη Γερμανία χρειάζεται μόλις 1% των ψήφων για να εκλεγεί - όχι 3% όπως στην Ελλάδα. Ο ίδιος λέει ότι αν εκλεγεί στην Γερμανία, θα παραιτηθεί μετά από λίγες εβδομάδες για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Αυτό που θέλει να πετύχει με την εκλογή του είναι να πείσει τους Γερμανούς να στείλουν μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη για την άφιξη της νέας εποχής, όπου ξεκινά μια προοδευτική ειλικρικής πολιτική.

Στους δρόμους του Βερολίνου ελάχιστοι φάνηκαν να τον ξέρουν. Αλλά στο κέντρο της πόλης κάποιοι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια ομιλία του. «Ακόμη και αν ο Γιάννης Βαρουφάκης καταφέρει να εκλεγεί, τι ελπίδα έχουν τα λιγότερο γνωστά μέλη του Diem25;» διερωτάται ο Guardian.

Το συνεργείο του βρετανικού μέσου τον ακολούθησε στις Βρυξέλλες, την ημέρα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης στις 25 Μαρτίου, για να διαπιστώσει εάν η «επανάσταση» είναι πράγματι καθοδόν. Εκεί βρισκόταν, μεταξύ άλλων, και η χολιγουντιανή ηθοποιός Πάμελα Αντερσον, που έχει εκφράσει ανοιχτά την στήριξή της στο πρόσωπό του και στην πρωτοβουλία του.

Ο ίδιος αρνείται τον τίτλο του προοδευτικού λαϊκιστή, γιατί, όπως λέει, δεν καλλιεργεί θυμό και φόβο σε αυτούς που απευθύνεται. «Δεν κάνουμε προβλέψεις, κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει» απαντά στην ερώτηση αν θα καταφέρει να εκλεγεί εν τέλει.

Κάποια άλλα μέλη εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξα. Δεν περιμένουν να εκλεγούν, απλώς ευελπιστούν να περάσουν το μήνυμά τους. Αλλά με πολλούς φιλόσοφους και διανοούμενους ανάμεσά τους ανησυχούν πως δεν απευθύνονται στο κοινό με απλή γλώσσα.

Σύμφφωνα με τον Guardian, λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές το Diem25 συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά κάτω του 4% στις 7 χώρες που υπάρχει ως κόμμα.

«Ο Βαρουφάκης φαίνεται να ξέρει πως το όραμά του δεν θα εκπληρωθεί σε αυτές τις Ευρωεκλογές» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Guardian