Guerrilla Girls: Οι ανώνυμες ακτιβίστριες στην Αθήνα με την «Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς»

Η έκθεση με έργα από όλα τα πρότζεκτ της κολεκτίβας και η ομιλία για τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις, αλλά και τη διαφθορά στον χώρο της Τέχνης και πέρα από αυτόν.
Guerrilla Girls
Guerrilla Girls
Φωτογραφία Katie Booth

Οι Guerrilla Girls αποτελούνται από ανώνυμες ακτιβίστριες, οι οποίες υιοθετούν ονόματα νεκρών γυναικών καλλιτέχνιδων και φορούν μάσκες γορίλα για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον στα ζητήματα για τα οποία αγωνίζονται.

Η ομάδα συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1980 και τα μέλη της αυτοαποκαλούνται «η συνείδηση του κόσμου της τέχνης». Χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, προκλητικές εικόνες και αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, αλλά και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα. Πιστεύουν σε έναν διαθεματικό φεμινισμό και αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Υπονομεύουν την ιδέα ενός κυρίαρχου αφηγήματος αποκαλύπτοντας το υποδόριο, το υπόρρητο, το παραγνωρισμένο και το κατάφωρα άδικο.

Guerrilla Girls
Guerrilla Girls
Photo credit: David Parry/PA Wire

Οι Guerrilla Girls έχουν υλοποιήσει εκατοντάδες project σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποιούν παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία τέχνης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους τους τοίχους για να καταγγείλουν την κακή συμπεριφορά τους και τις πρακτικές διακρίσεών τους -μια τέτοια δράση ήταν η λαθραία προβολή στην πρόσοψη του Μουσείου Whitney στη Νέα Υόρκη σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα και τον σφετερισμό της τέχνης από τους υπερ-πλούσιους.

Οι αναδρομικές και οι περιοδεύουσες εκθέσεις τους έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.

Το τελευταίο τους βιβλίο, Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly, συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα τους που υλοποιήθηκαν από το 1985 ως το 2020 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τέχνης του 2020 από τους New York Times και τους Los Angeles Times. Πρόσφατα, έργα τους εκτέθηκαν στους εξής χώρους: Tate Modern και Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, Μπιενάλε της Βενετίας, Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στη Δρέσδη, Art Basel στο Χονγκ Κονγκ και αλλού. Το σύνθημά τους: «Κάνε κάτι. Αν πετύχει, κάνε κάτι άλλο. Αν δεν πετύχει, κάνε και πάλι κάτι άλλο. Συνέχισε το πελέκημα!».

Οι Guerrilla Girls στο Φεστιβάλ WOW - Women of the World

Στο πρώτο φεστιβάλ WOW - Women of the World που διοργανώνεται στην Ελλάδα, από το ΚΠΙΣΝ, 1 - 3 Απριλίου, οι Guerrilla Girls δίνουν δυναμικό «παρών».

Στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο και σε επιμέλεια Ερατώς Κουτσουδάκη, η έκθεση με τίτλο «The Art of Behaving Badly |Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς» με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ των Guerrilla Girls (αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο) που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στον χώρο της Τέχνης.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος οι Guerrilla Girls θα μιλήσουν για τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις καθώς και για τη διαφθορά στον χώρο της Τέχνης αλλά και πέρα από αυτόν.

Τόσο η ομιλία όσο και η έκθεση ανιχνεύουν την ιστορία της ομάδας μέσω των παρεμβάσεων και των «Ανακοινώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας» (“Public Service Announcements”) που έχουν κάνει από το 1985 ως το 2015.

Info

WOW Αθήνα 2023, 1-3 Απριλίου, ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Guerrilla Girls: Έκθεση

The Art of Behaving Badly | Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς

Σχεδιασμός – Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων μουσειολόγος

Έως 20 Απριλίου, 10.00 – 21.00

Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)

Είσοδος ελεύθερη

Guerrilla Girls: Artist Talk

Δευτέρα 3 Απριλίου, 18.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Εισιτήρια: 15€, 10€ (μειωμένο)

Προπώληση:

  • Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.ticketservices.gr
  • Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
  • Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα