H Φώφη, ο Βαγγέλης και μια παρτίδα σκάκι

Διπλό Χτύπημα στο σκάκι είναι όταν με την κίνηση ενός κομματιού απειλείς δυο κομμάτια του αντιπάλου.
EUROKINISSI

Καθώς παρακολουθούσα τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλάει για τελευταία φορά στη Βουλή συγκινημένος μετά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής που τον έθεσαν επί της ουσίας εκτός ψηφοδελτίων και ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκρότησαν, ήρθε στο μυαλό μου ένα απόσπασμα από το έργο Dialogus de Scaccario. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κείμενο το οποίο πραγματεύεται την αγγλική εξουσία, γραμμένο στα λατινικά από τον Επίσκοπο του Λονδίνου, γνωστό ως Richard of Ely. Στο συγκεκριμένο έργο ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Αξιωματικοί (Επίσκοποι) είναι ιεράρχες που φέρουν κέρατα.....Κινούνται και αιχμαλωτίζουν πλαγίως επειδή σχεδόν όλοι οι επίσκοποι καταχρώνται το αξίωμά τους από απληστία». Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι στα αγγλικά ο Αξιωματικός στη σκακιέρα ονομάζεται Επίσκοπος (Bishop).

Ας πάρουμε όμως τα δρώμενα από την αρχή. Για την ακρίβεια ας πάμε στο Σάββατο, την ημέρα που ως κεραυνός ανακοινώθηκε το διαζύγιο της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένα διαζύγιο που συζητήθηκε και δημιούργησε θύελλα στη πολιτική ζωή του τόπου. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Όταν η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να αρχίσει τις μανούβρες που θα οδηγούσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός κινήματος ή εντός κινήματος αλλά εντελώς παροπλισμένο και αγκυροβολημένο στη τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν είχε στο μυαλό της τίποτε απ΄όλα αυτά που της αποδίδουν όσοι χάρηκαν με την εξέλιξη και την απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλησε να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επειδή ήταν ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ. Ούτε επειδή ξέχασε στο συρτάρι του το usb stick με τη λίστα Λαγκάρντ. Ούτε επειδή έκανε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και υπήρξε ο άνθρωπος που εφάρμοσε το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλησε να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί της θύμιζε το παλιό ΠΑΣΟΚ με το οποίο επιθυμούσε να ξεμπερδεύει, αλλά επειδή ήταν υπερβολικά ισχυρός για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος σ΄ένα ενδεχόμενο δικό της στραβοπάτημα.

Ας μη γελιόμαστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντοτε ήθελε να γίνει ο Έλληνας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γερμανός πολιτικός, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), ο οποίος ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα των Πρασίνων από το 1998 έως το 2005 και τώρα πλέον εργάζεται για τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Γκάζπρομ. Και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται. Πληροφορίες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ήδη παρουσίαζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον άνθρωπο που θα έπαιζε ενεργό ρόλο την επόμενη ημέρα των εκλογών, ειδικά αν η ΝΔ δεν κατάφερνε την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Αυτός ο ενεργός ρόλος ήταν που «τρόμαξε» τη Φώφη Γεννηματά. Διότι εκ των πραγμάτων θα μείωνε το δικό της ρόλο και θα πλαισιωνόταν ως Βασιλιάς στη πολιτική σκακιέρα.

Όμως, η Φώφη Γεννηματά ήθελε να ελέγξει η ίδια την σκακιέρα και να υπάρχει μόνο ένας ρόλος, αυτός της Βασίλισσας. Για να το επιτύχει αυτό, έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έμενε στη σκακιέρα ως Αξιωματικός ή, ακόμη καλύτερα, θα αποχωρούσε. Μελετώντας λοιπόν με προσοχή τις επόμενες μανούβρες της, προχώρησε στην κίνηση που θα ανάγκαζε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει το μεγάλο καταστροφικό βήμα, να μείνει αδρανής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να χάσει όποια πολιτική αξία είχε με τη μη επανεκλογή του. Φυσικά, ως Αξιωματικός, ο Ευάγγελος δεν μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο και η αποχώρηση ήταν η δική του κίνηση. Βγήκε από τη σκακιέρα του ΚΙΝΑΛ, ελπίζοντας σε μεταγραφή. Μόνο που η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, παρά τις ομοιότητες που έχει με το συγκεκριμένο άθλημα.

Η αλήθεια είναι πως η κίνηση αυτή ενδεχομένως και να είναι η τελευταία για τον ίδιο, τουλάχιστον σ΄αυτή την παρτίδα. Για τη Φώφη Γεννηματά όμως όχι, καθώς ελπίζει η σκακιστική μανούβρα να της φέρει αποτέλεσμα. Φεύγοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ΚΙΝΑΛ χάνει 1% από ψηφοφόρους που θα πάνε στη ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια της καθώς θα χάσει αυτόματα το 3% των δικών της ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα η φυγή Βενιζέλου ανοίγει τη πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να κερδίσει ένα 3% από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παγιωθεί στη τρίτη θέση. Και αν την επομένη των εκλογών, η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, να παίξει το δικό του παιχνίδι όπως το επιθυμεί η Βασίλισσα Φώφη Γεννηματά με τα πιόνια της σκακιέρας της. Είτε αρέσει σε κάποιους, λοιπόν, είτε όχι η Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε Διπλό Χτύπημα με τη στάση της απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο (Διπλό Χτύπημα στο σκάκι είναι όταν με την κίνηση ενός κομματιού απειλείς δυο κομμάτια του αντιπάλου). Και η κίνηση της δεν ήταν αποτέλεσμα τακτικής, αλλά στρατηγικής γιατί όπως έλεγε και ο γκραν μετρ Σαβιέλι Ταρτακόβερ «Τακτική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις. Στρατηγική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις».

Αν θα της βγει, θα φανεί από την εξέλιξη της παρτίδας.

Δημοφιλή