22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
25/06/2020 17:51 EEST

H Google αρχίζει να πληρώνει εκδότες για ειδήσεις

Σε Γερμανία, Αυστραλία και Βραζιλία.

ASSOCIATED PRESS

Η Google προέβη την Πέμπτη σε μια κίνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης της αντιπαράθεσης που είναι σε εξέλιξη με εκδότες, ανακοινώνοντας πως θα αρχίσει να πληρώνει κάποια media groups σε Αυστραλία, Βραζιλία και Γερμανία για υψηλής ποιότητας υλικό/ περιεχόμενο και αναμένει περισσότερες συμφωνίες με άλλους.

Ο αμερικανικός κολοσσός του Ίντερνετ εδώ και χρόνια είναι αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις εκδοτών ειδήσεων ανά τον κόσμο για πληρωμή με αντάλλαγμα τη χρήση του περιεχομένου τους, με ευρωπαϊκά ΜΜΕ να βρίσκονται μεταξύ των αυστηρότερων επικριτών της.

«Σήμερα ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα licensing για να πληρώνουμε εκδότες για υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για μια ειδησεογραφική εμπειρία που αρχίζει αργότερα μέσα στο έτος» ανέφερε σε blogpost ο Μπραντ Μπέντερ, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις ειδήσεις της Google.

«Θα αρχίσουμε με εκδότες σε έναν αριθμό χωρών ανά τον κόσμο, με περισσότερους να ακολουθούν» όπως είπε.

Το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο στο Google News και το Discover. O Μπέντερ είπε πως η Google επίσης θα πρότεινε να πληρώνει για δωρεάν πρόσβαση για χρήστες προκειμένου να διαβάζουν κείμενα με paywalls σε ιστοσελίδες εκδοτών. «Αυτό θα επιτρέψει σε paywalled εκδότες να αυξήσουν τα κοινά τους και θα ανοίξει μια ευκαιρία για να διαβάζουν οι άνθρωποι περιεχόμενο που κανονικά δεν θα έβλεπαν» αναφέρεται σχετικά.

Οι εκδότες που θα πληρώνονται για το περιεχόμενό τους είναι το Der Spiegel, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Die Zeit και η Rheinische Post στη Γερμανία, οι Schwartz Media, The Conversation και Solstice Media στην Αυστραλία και οι Diarios Associados και A Gazeta στη Βραζιλία.

Η γαλλική αρχή αρμόδια για τον ανταγωνισμό διέταξε τον Απρίλιο τη Google να πληρώνει τους Γάλλους εκδότες για τη χρήση του περιεχομένου τους, ενώ η Αυστραλία είχε ανακοινώσει πως θα ανάγκαζε την εταιρεία και το Facebook να μοιράζονται τα διαφημιστικά έσοδα με τοπικά media groups.

(με πληροφορίες από Reuters)