H Βρετανία προχωρά με το αποικιοκρατικής έμπνευσης σχέδιο να "ξεφορτώσει" μετανάστες στη Ρουάντα

Για 141εκατ. ευρώ η αφρικανική χώρα θα δέχεται παράτυπους μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Θα περιμένουν εκεί την απάντηση για την αίτηση ασύλου.
Anadolu Agency via Getty Images

Αμετακίνητη είναι η βρετανική κυβέρνηση από το σχέδιο της για απέλαση μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, στην Ρουάντα στο πλαίσιο συμφωνίας με την αφρικανική χώρα. Ήδη, οι αρχές ενημερώνουν μετανάστες ότι θα μεταφερθούν στην Ρουάντα και η πρώτη πτήση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από το Υπ.Εσωτερικών, με την επικεφαλής Πρίτι Πατέλ να δηλώνει «απολύτως αποφασισμένη» να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες και τον ΟΗΕ ενώ η ίδια η νομιμότητά του αμφισβητείται.

Βάσει της συμφωνίας που σύναψε η Βρετανία με την Ρουάντα , η πρώτη θα στέλνει στην δεύτερη τους αιτούντες άσυλο και θα πρέπει να ζουν εκεί μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους από τις βρετανικές αρχές. Εφόσον εγκριθεί θα μπορούν να επιστρέψουν στη Βρετανία ενώ εάν απορριφθεί θα μπορούν να ζητήσουν να μείνουν στην Ρουάντα και να ”ξαναφτιάξουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια” λέει η Πατέλ.

Βάσει της συμφωνίας το Λονδίνο θα προσφέρει αρχικά στη Ρουάντα 141 εκ. ευρώ..

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρουάντας διευκρίνισε ότι θα προσφέρει στους μετανάστες τη δυνατότητα «να εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα, αν το επιθυμούν».

Η υπουργός υποστηρίζει πως το σχέδιο της είναι ”πρωτόγνωρο” και ”ακριβώς αυτό που επιθυμεί ο βρετανικός λαός” και εντάσσεται στην μεταρρυθμιστική πολιτική του Λονδίνου που αφορά ”το διαλυμένο σύστημα ασύλου” που στοχεύει πρωτίστως στο να σπάσει ”το κακόβουλο επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών”.

″Αν και γνωρίζουμε ότι θα γίνουν απόπειρες να προσβληθεί η διαδικασία και να καθυστερήσουν οι απελάσεις, δεν θα αποθαρρυνθώ και θα παραμείνω απολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτού που αναμένει το βρετανικό κοινό”, υπογράμμισε η Πατέλ.

Πέρυσι περισσότεροι από 28.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, κυρίως με μικρά πλοιάρια.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή