ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2019 13:53 EET

H Γερμανία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες λόγω φόνου στο Βερολίνο

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

PAUL ZINKEN via Getty Images

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Τετάρτη πως η ρωσική κυβέρνηση εμπλέκεται στον φόνο ενός Γεωργιανού πολίτη στο Βερολίνο, λίγο πριν η η Γερμανία προβεί στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε ως άρνηση της Μόσχας να συνεργαστεί στην έρευνα.

Η διάψευση από πλευράς του Κρεμλίνου ήρθε αφού νομική πηγή ανέφερε πως Γερμανοί εισαγγελείς θεωρούν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών συνδέονται με τη δολοφονία.

Ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, που στο παρελθόν είχε πολεμήσει στο πλευρό αποσχιστών ανταρτών στην Τσετσενία, πυροβολήθηκε δύο φορές σε πάρκο του κεντρικού Βερολίνου τον Αύγουστο, καθώς πήγαινε σε τζαμί.

Γερμανοί εισαγγελείς έχουν αναλάβει την υπόθεση και έχουν πει πως εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως είτε η Ρωσία είτε η Τσετσενία διέταξε την επίθεση.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ρωσικής εμπλοκής πριν κυκλοφορήσει η είδηση περί των απελάσεων, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχέση με τη δολοφονία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απέλαση ως «μη φιλική» και «αβάσιμη» ενέργεια και δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει ανάλογα.

(με πληροφορίες από Reuters)