ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2016 09:49 EET | Updated 07/11/2016 09:51 EET

Πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα αποκλείει εκλεγμένους βουλευτές από το νομοθετικό σώμα. Διαδηλώσεις στους δρόμους

Την πιο σοβαρή κρίση από το 1997 οπότε πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας, διέρχεται το τελευταίο διάστημα το Χονγκ – Κονγκ με το Πεκίνο να απειλεί ευθέως την πολιτική σταθερότητα της τέως βρετανικής αποικίας.

Με μια αμφιλεγόμενης εγκυρότητας απόφαση, δύο βουλευτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ, αποκλείονται από την την ανάληψη των καθηκόντων τους επειδή αρνήθηκαν να δηλώσουν πίστη στο Πεκίνο. Μάλιστα κατά την κυριολεκτικά χαοτική τελετή ορκωμοσίας, οι Yau Wai-ching και Sixtus “Baggio” Leung- εμφανίστηκαν με μπλε σημαίες που έγραφαν «Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι Κίνα».

Ο σχετικός νόμος που αποκλείει τους δύο βουλευτές, αγνοεί κατάφωρα την λαϊκή εντολή και βούληση και συνιστά την πιο ωμή μέχρι σήμερα παρέμβαση του Πεκίνου στα πολιτικά δρώμενα στο Χονγκ Κόνγκ εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα, στο οποίο την πλειοψηφία διατηρεί το φίλα προσκείμενο στο Πεκίνο κόμμα και μετά από απαίτηση της Κίνας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με αποφάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κάθε δημόσιος λειτουργός κατά την ανάληψη καθηκόντων είναι υποχρεωμένος να ορκιστεί πίστη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όποιος δεν το πράττει ή αλλοιώνει τη διατύπωση του όρκου, αυτομάτως αποκλείεται.

Οι όρκοι που έδωσαν οι δύο βουλευτές, είναι άκυροι αφού δεν περιελάμβαναν αυτή την αναφορά, αλλά εάν επιθυμούν μπορούν να τους ξαναδώσουν με την προβλεπόμενη ορολογία.

Η απόφαση αποκλεισμού των δύο βουλευτών πλήττει άμεσα το κίνημα που κερδίζει έδαφος στο Xoνγκ Κονγκ και δίνει μάχη για μεγαλύτερη αυτονομία από την Κίνα ή ακόμη και ανεξαρτησία ενώ δεν άργησαν να ξεκινήσουν και οι κινητοποιήσεις που σταδιακά φαίνεται να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Για την ακρίβεια οι πορείες ξεκίνησαν πριν καν «περάσει» ο νόμος.

Μετά την απόφαση η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη πιο εκρηκτική. Οι κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν από διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας ή και πολίτες που απλά δεν ανέχονται την τόσο ωμή παρέμβαση της Κίνας. Την Κυριακή περισσότεροι από 13.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά της απόφασης αποκλεισμού των βουλευτών ενώ σημειώθηκαν αρκετές συμπλοκές με την αστυνομία και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. Οι δε διαδηλωτές, είχαν πάρει μαζί τους- για μια ακόμη φορά τις ομπρέλες τους- οι οποίες του προστάτεψαν από τα δακρυγόνα, θυμίζοντας την «Επανάσταση της Ομπρέλας» του 2014.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία από το 1842 έως την 1η Ιουλίου του 1991 οπότε και πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας ως Ειδική Διοικητική Περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας, μη κυρίαρχη και με μερική, έμμεση δημοκρατία).

Κατά την «παράδοση», η Κίνα ανέλαβε τη δέσμευση να τηρήσει το σχήμα «μία χώρα, δύο συστήματα», αποδεχόμενη ότι η πρώην αποικία διέπεται από τους δικού της νόμους, διατηρεί τα δικά της δικαστήρια και πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε θεμελιώδη δικαιώματα κλπ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει σημαντική υποχώρηση των ελευθεριών.

Πηγές: Guardian, BBC

Photo gallery Χονγκ Κονγκ, διαδηλώσεις See Gallery