ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2019 14:36 EET | Updated 26/02/2019 14:39 EET

Huawei προς ΗΠΑ: Καθρέφτη - καθρεφτάκι μου...Ρωτήστε και τον Σνόουντεν!

Με χιούμορ, δείχνοντας τον Εντουαρντ Σνόουντεν και την NSA, ένας Κινέζος αξιωματούχος επιστρέφει τα αμερικανικά πυρά.

NurPhoto via Getty Images

Ένα κορυφαίο στέλεχος του κινεζικού κολοσσού Huawei, έστρεψε το χιούμορ του, ως επικοινωνιακό όπλο, κατά της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ(NSA), από το βήμα της μεγαλύτερης έκθεσης κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο που γίνεται στη Βαρκελώνη. Ο στόχος ήταν να καθησυχάσει το διεθνές ακροατήριο, σε σχέση με την ασφάλεια που προσφέρει η συνεργασία με την εμβληματική κινεζική εταιρεία.

Ο Guo Ping, ένας από τους εκ περιτροπής προέδρους της Huawei, χρησιμοποίησε την ομιλία του στην κορυφαία έκθεση MWC της Βαρκελώνης, προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η τεχνολογία της εταιρείας δημιουργεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (5G).

«PRISM, PRISM... ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος από όλους;», αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο κύριος Guo, παραφράζοντας το γνωστό ερώτημα της κακιάς μάγισσας, από το παραθύμι της Χιονάτης (...καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιά είναι η πιό όμορφη;).

«Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, μπορείτε να πάτε να ρωτήσετε τον Εντουαρντ Σνόουντεν», ανέφερε, επικαλούμενος τον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που εξέθεσε το πρόγραμμά της, το 2013.

NurPhoto via Getty Images
Ο Guo Ping, ένας από τους εκ περιτροπής προέδρους της Huawei, κατά την ομιλία του στην κορυφαία έκθεση MWC της Βαρκελώνης.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος PRISM, η NSA - σύμφωνα με μυστικές δικαστικές εντολές - συλλέγει πληροφορίες για πιθανές απειλές από τρίτες χώρες, μέσω των εταιρειών του Διαδικτύου.

Η γεωπολιτική διαφωνία μεταξύ των Η.Π.Α. και της Huawei, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού δικτύωσης παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται ευρέως από εταιρείες τηλεφωνίας και διαδικτύου, βρίσκεται στο επίκεντρο κατά το τετραήμερο συνέδριο.

Η Huawei μεταφέρει με αυτό τον τρόπο τη διαμάχη, απευθείας στους 100.000 επισκέπτες που αναμένεται να προσέλθουν στην διεθνή έκθεση.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε από τη δική της πλευρά, μια αντιπροσωπεία στην Βαρκελώνη, με στόχο να ασκήσει πιέσεις κατά των συνεργασιών με την Huawei.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της Huawei για να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά την παγκόσμια κίνηση στο διαδίκτυο.

Reuters
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν σε πρόσφατη συνέντευξη (Ιανουάριος 2019) μέσω διαδικτύου φυσικά...

 «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρίσματα, κρυστάλλινες σφαίρες ή κυβερνητικές πολιτικές για να διαχειριστούμε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι μια πρόκληση που μοιραζόμαστε όλοι», επιχειρηματολογεί ο κύριος Guo. «Για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που όλοι μπορούμε να εμπιστευθούμε, χρειαζόμαστε ίσες ευθύνες, ενιαία πρότυπα και σαφείς κανονισμούς», υποστηρίζει.

Η Huawei απορρίπτει σταθερά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και ο κύριος Guo στηρίζει τη θέση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ...

«Εκρηξη» στην αγορά κινητών λόγω 5G: Νέο μοντέλο με οθόνη που διπλώνει και από την Huawei

«Δεν κάνουμε κακά πράγματα. Εδώ, επιτρέψτε μου να το πω αυτό όσο το δυνατόν σαφέστερα. Η Huawei δεν έχει και ποτέ δεν θα εγκαταστήσουμε ”μυστικές πόρες” και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το κάνει στον εξοπλισμό μας», διακηρύσσει.

ASSOCIATED PRESS