HuffPost Weekend: Δέκα χρόνια TEDx Athens, θέατρο στην Πειραιώς 260 και dEUS στο Fuzz

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου είναι εδώ.
Westend61 via Getty Images

Το Σαββατοκύριακο που μόλις αρχίζει έχουμε τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά, τυπικά τουλάχιστον, είμαστε επιτέλους στο καλοκαίρι και το ημερολόγιο αρχίζει και γεμίζει με φεστιβαλικές βραδιές και υπέροχα live.

Η HuffPost προτείνει...

Παρασκευή 31 Μαΐου

Λίγες μέρες πριν από το Athens Pride Parade 2019.

Πρεμιέρα του «Faster than light» των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, της ταινίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μέλη της LGBTQI+κοινότητας -ανάμεσα στους οποίους και ο Ζακ- η οποία συνοδεύεται από live performance με καλλιτέχνες της τοπικής drag σκηνής.
Πρεμιέρα του «Faster than light» των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, της ταινίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μέλη της LGBTQI+κοινότητας -ανάμεσα στους οποίους και ο Ζακ- η οποία συνοδεύεται από live performance με καλλιτέχνες της τοπικής drag σκηνής.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στην Πειραιώς 260

Ανχέλικα Λίντελ

Γένεσις 6, 6-7

Πειραιώς 260 – Η

31 Μαΐου, στις 21:00

Το 2014, η Ισπανίδα Angélica Liddell εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και προκάλεσε έντονες συζητήσεις με την παράσταση Όλος ο ουρανός πάνω στη γη (Το σύνδρομο της Γουέντυ, εμπνευσμένη από τον Πήτερ Παν. Η Liddell έχει ξεχωρίσει στην παγκόσμια θεατρική σκηνή για την απίστευτη σκηνική και δραματουργική της τόλμη και τις εκρηκτικές της παραστάσεις. Παραστάσεις οι οποίες μένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη του κοινού, με εντυπώσεις που κινούνται στα δύο άκρα: είτε τις λατρεύει είτε τις μισεί.

Αυτή τη φορά, η χειμαρρώδης καλλιτέχνις έρχεται στην Πειραιώς 260 με το Γένεσις 6, 6-7, που αποτελεί το τρίτο μέρος της Τριλογίας του απείρου.

Angélica Liddell – Compañía Atra Bilis Teatro

Ο τίτλος αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στη στιγμή που ο Θεός μετανιώνει που δημιούργησε τον άνθρωπο και αποφασίζει να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη. Μια παράσταση με δυνατές ποιητικές εικόνες και έντονο εικαστικό αποτύπωμα.

Η Liddell ενσωματώνει τις προσωπικές της εμπειρίες στη σκηνική δράση με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Ξεκινά από το μύθο της Μήδειας για να φτάσει στην Παλαιά διαθήκη, αποτυπώνοντας έναν εξουθενωμένο κόσμο που αδυνατεί πλέον να κάνει υπομονή και επιθυμεί να εξαφανιστεί. Με άλλα λόγια, οι ήρωες αποζητούν να αγγίξουν το ιερό μέσα από την (αυτο)καταστροφή.

Mιλώντας για την παράσταση, η Liddell δηλώνει: «Για ακόμα μια φορά εστιάζω σε αυτά που δεν βλέπουμε, στην ισοδυναμία μεταξύ του Θεού και του “ορίζοντα γεγονότων” που εντοπίζουμε σε ορισμένα σημεία του σύμπαντος. Αναφέρομαι στις μαύρες τρύπες από τις οποίες δεν μπορεί ούτε το φως να περάσει και τις οποίες ονομάζουμε και περιγράφουμε για να καταλαγιάσουμε την αγωνία μας, την αίσθηση του κενού, τη λαχτάρα μας για αιωνιότητα. Εν ολίγοις, πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με το άπειρο και με τους απογόνους του απείρου; Ίσως ικανοποιώντας μια αρχέγονη ανάγκη για καταστροφή. Πόση αιωνιότητα υπάρχει μέσα στις γεννήσεις του καθενός από εμάς; Πόση στους θανάτους μας; Η παράσταση δεν απαντά στα παραπάνω ερωτήματα. Προσφέρει όμως συμβολικές εικόνες που τα συγκεκριμένα ερωτήματα ενεργοποιούν στο υποσυνείδητό μας. Άλλωστε αυτό που είναι κατανοητό δεν μπορεί να είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων».

C for Circus

Μεταμορφώσεις του Οβίδιου

Πειραιώς 260 - Χώρος Ε

Μέχρι τις 2 Ιουνίου

Μία νέα ομάδα που έχει αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό, ανοίγει το πρόγραμμα της Πειραιώς 260. Οι C. for Circus, που μόλις συμπλήρωσαν 10 χρόνια κοινής πορείας, είναι από τις ομάδες που ξεχώρισαν για την πρωτότυπη και ουσιαστική προσέγγιση στα έργα που πολύ προσεκτικά επιλέγουν να ανεβάσουν. Η ομαδική δουλειά, η έντονη μουσικότητα (συνθέτουν, παίζουν και τραγουδούν), η φρέσκια ματιά, τους οδήγησαν σε απανωτές παρατάσεις και sold out στην παράσταση του περασμένου χειμώνα. Για το Φεστιβάλ Αθηνών, προσεγγίζουν τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου.

Ο Οβίδιος, στις Μεταμορφώσεις, περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου από τις απαρχές του: τη φύση, το αναπόδραστο της ερωτικής έλξης, τον πόθο και τον πόνο, τον δόλο έως και τη στιγμή της αποκτήνωσης. Το κοινό σε όλα αυτά είναι η λύση που δίνει ο ίδιος ο ποιητής για να διατηρηθεί η ισορροπία: η μεταμόρφωση. Γεγονός αναπάντεχο, θαυμαστό, που συμβαίνει στο πιο κρίσιμο σημείο, τη στιγμή, δηλαδή, που τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Όταν τίποτα απολύτως δεν μπορεί πια να συνεχίσει όπως πριν. Τη στιγμή ακριβώς που η βαθύτερη, ακατανίκητη ανάγκη για συνέχεια επιβάλλει μια ψυχική αλλαγή.

Φωτογραφία: Θάνος Σαμαράς

Θάνος Σαμαράς

Χρύσιππος του Δημήτρη Δημητριάδη

Πειραιώς 260 - Χώρος Δ

31 Μαΐου - 4 Ιουνίου

«Δεν ερωτευόμαστε τους άλλους. Αλλά αυτό, σε αυτούς, που μας λείπει και που ψάχνουμε για εμάς».

Με αυτή τη φράση περιγράφει ο σκηνοθέτης Θάνος Σαμαράς τον Χρύσιππο, δίνοντας το βασικό στίγμα της παράστασης.

Οι dEUS στο Fuzz Club

Την Παρασκευή 31 Μαΐου, οι Βέλγοι που κέρδισαν από την αρχή της πορείας τους μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του ελληνικού κοινού θα γιορτάσουν στο Fuzz Live Music Club τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του «The Ideal Crash», το οποίο θα παίξουν ολόκληρο ζωντανά, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιστροφή τους με το επερχόμενο όγδοο άλμπουμ της καριέρας τους.

Τραγούδια όπως τα «Sister Dew», «Instant Street», «Everybody’s Weird», «Dream Sequence #1», μαζί με τα κλασικά standards τους, «Suds & Soda», «Little Arithmetics», «For the Roses» και «Hotellounge (Be the Death of Me)» αναμένεται να δημιουργήσουν μια μοναδική βραδιά. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό album θα επανακυκλοφορήσει σε remastered και boxset εκδόσεις.

Η συναυλία της Αθήνας θα κλείσει το πρώτο σκέλος της ανοιξιάτικης ευρωπαϊκής περιοδείας του «Ideal Crash» η οποία θα αποτελείται από 20 συναυλίες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, το Μιλάνο, η Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

«Δεν είναι συναυλίες για τη νοσταλγία» λέει ο αρχηγός των dEUS, Tom Barman. «Είναι η τέλεια συγκυρία για να βάλουμε και πάλι μπροστά τις μηχανές και να βγούμε ξανά στον δρόμο! Αν υπήρχε μία στιγμή όπου θα έπρεπε να γιορτάσουμε ένα album και να ξεκινήσουμε μία περιοδεία, είναι αυτή. Το ‘Ideal Crash’ ήταν ένας πολύ σημαντικός δίσκος για εμάς, κλείνει τα 20 χρόνια του και θα θέσει τα υψηλά standards και για τα νέα τραγούδια μας».

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

Τηλεφωνικά / στο 11876
Online / www.viva.gr / www.fuzzclub.gr
Φυσικά σημεία / στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Καταστήματα Wind, Ευριπίδης, στον πολυχώρο Yoleni’s (Σόλωνος 9, καθημερινά 8:00-00:00, Σάββατο 9:00-00:00, Κυριακή 10:00-20:00), στο Viva Kiosk Συντάγματος (Πλ. Συντάγματος 4, καθημερινά 9:00-21:00) και στο Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00).

Music Escapades: Nalyssa Green

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21.00 η μουσική ενότητα Music Escapades, που αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή, παρουσιάζει τη Nalyssa Green στα Πανοραμικά Σκαλιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Αυτοδίδακτη σε πλήκτρα, κιθάρα, ακορντεόν και θέρεμιν, η Nalyssa Green είναι μια συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδίστρια που κινείται στην εγχώρια indie μουσική σκηνή από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Έχει ήδη τρία προσωπικά άλμπουμ στο ενεργητικό της, τα Barock (2010), The Seed (2012) και, το πρώτο ελληνόφωνο, Μπλουμ (2018). Από το 2014 ασχολείται και με τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής για θεατρικές παραστάσεις. Σε μια ευρεία γκάμα pop αισθητικής, η μουσική ταυτότητα της Nalyssa Green χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρικά φωνητικά με έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία.

ΚΠΙΣΝ

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, η Nalyssa Green και η μπάντα της θα ξεδιπλώσουν το μουσικό σύμπαν της τραγουδοποιού παίζοντας κομμάτια από όλα της τα άλμπουμ, αλλά, κυρίως, από το Μπλουμ, που περιλαμβάνει κομμάτια εμπνευσμένα από την αντίθεση των εννοιών της βύθισης και της άνθισης.

Συντελεστές:

Δεσποινίς Τρίχρωμη, πλήκτρα, φωνή

Κατερίνα Παπαχρήστου, μπάσο, πλήκτρα, φωνή

Εβάνκελος Ασλανίδης, τύμπανα, drum pad

Ελευθέριος Βολάνης, κιθάρα μπάσο

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Η φεμινιστική εκδοχή του Χάρελ αρχίζει από εκεί όπου τελειώνει η Μήδεια του Ευριπίδη.

Σάββατο 1η Ιουνίου

Δέκα χρόνια TEDxAthens

Δέκα χρόνια «ζωής» κλείνει φέτος το TEDxAthens και στην επετειακή του διοργάνωση προσκαλεί το κοινό το Σάββατο, 1η Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ για να ακούσει τις ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο σκηνοθέτης Ούνταγιαν Πρασάντ και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός, Κρίστοφερ Κινγκ.

Το φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι «The state of X» («Η κατάσταση του Χ») και θέτει ως επίκεντρο το «Χ», τη μεταβλητή των άπειρων δυνατοτήτων, το γράμμα που έχει συνδεθεί με πλήθος επιστημών, από την άλγεβρα και τη γενετική ως τον αθλητισμό, τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα.

Οι ομιλίες του TEDxAthens θα φιλοξενηθούν σε τρεις χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την κεντρική σκηνή, την εναλλακτική σκηνή και το εργαστήρι. Οι τρεις χώροι θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περίπου 2.200 θεατές, αριθμός 20πλάσιος από την πρώτη διοργάνωση, το 2009.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια από τη σκηνή του TEDxAthens πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, οι ομιλίες των οποίων έχουν γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης. Από τον Άγγλο διαφημιστή, Ρόρι Σάδερλαντ, το 2011, η παρουσίαση του οποίου είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα TED Talks με δυόμισι εκατομμύρια views μέχρι την ομιλία του Έλληνα επιχειρηματία στο χώρο των ψηφιακών μέσων στην Αμερική, Τάσου Φραντζολά, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ήχος της βροχής σε ταινίες του Χόλιγουντ παράγεται από τσιγαριστό μπέικον! Στη σκηνή βρέθηκαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα, όπως ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Ευγένιος Τριβιζάς το 2014 και η Άλκη Ζέη το 2016.

Φέτος, εκτός από τον εγγονό του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, στο TEDxAthens θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος και δημιουργός της καμπάνιας κατά των fake news #iamhere, Μίνα Ντένερτ, ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Λάλας, ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στη Βρετανία, Κρις Σκίνερ, και η επιχειρηματίας Λίζα Λανγκ που έχει συνδέσει την τεχνολογία με το χώρο της μόδας.

Δευτέρα 3 Ιουνίου

Συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Την πρώτη της μεγάλη συναυλία στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζει η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019, ώρα 9 μ.μ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία, εκτός από μουσικές που από κοινού πρότειναν και επέλεξαν οι συμμετέχοντες, θα ακουστούν και συνθέσεις των ίδιων των μελών της Ορχήστρας. Στο τέλος, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα θα συμπράξει με τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Αυτή τη στιγμή τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελούν είκοσι πέντε περίπου μουσικοί, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της Αθήνας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, το Σουδάν, την Ιταλία, την Κύπρο, το Ιράν, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Υπεύθυνος ορχήστρας είναι ο Χάρης Λαμπράκης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

|

Δημοφιλή