Ιαπωνία: Ο Φούμιο Κισίντα εξελέγη πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο – Εκλογές εντός εβδομάδων

Αντιμέτωπος με την πανδημία και άλλα ζητήματα ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Issei Kato via Reuters

Ο Φούμιο Κισίντα εξελέγη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αναλαμβάνοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία και άλλα, εσωτερικά και εξωτερικά, ζητήματα, και να πάει τη χώρα σε εκλογές εντός εβδομάδων.

Με το κόμμα του και τον κυβερνητικό του εταίρο να έχουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα, ο Κισίντα επικράτησε με άνεση επί του Γιούκιο Εντάνο, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας). Ο νέος πρωθυπουργός αντικαθιστά τον Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από μόνο έναν χρόνο στον θώκο, καθώς είδε την υποστήριξη προς τον ίδιο να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης όσον αφορά στην πανδημία και την επιμονή να γίνουν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, παρά την εξάπλωση του ιού.

Ο Κισίντα αναμένεται να δώσει την ομιλία του σχετικά με την πολιτική του στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, μα σκοπός του είναι να διαλύσει την Κάτω Βουλή, για να κάνει εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ. Παρατηρητές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε σκοπό να αξιοποιήσει/ εκμεταλλευτεί τη νέα εικόνα του κόμματος και του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να συγκεντρώσει στήριξη.

Ο 64χρονος Κισίντα είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και, σύμφωνα με το Associated Press, ήταν γνωστός για τις μάλλον μετριοπαθείς θέσεις του, ωστόσο υιοθέτησε τελευταία πιο «σκληρή» εικόνα, πιθανότατα για να κερδίσει την υποστήριξη συντηρητικών στελεχών στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Γενικότερα, χαίρει ευρείας αποδοχής στη συντηρητική παράταξη, και η νίκη του στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας ως προς την αντικατάσταση του Σούγκα στην ηγεσία του κόμματος θεωρείται επιλογή σταθερότητας και συνέχειας στην ίδια πορεία έναντι της αλλαγής.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σούγκα, είχε ποσοστά γύρω στο 70% όταν ανέλαβε καθήκοντα πριν έναν χρόνο, ωστόσο δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις ως προς τους χειρισμούς του στην πανδημία, με τελικό αποτέλεσμα να αποχωρήσει ώστε να ανοίξει τον δρόμο για να οδηγήσει ένα νέο πρόσωπο το κόμμα (LDP) στις επόμενες εκλογές. Σημειώνεται πως τα νέα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν πέσει σημαντικά τον τελευταίο καιρό – κάτι που εκτιμάται πως πιθανότατα συμπεριλαμβάνεται στους λόγους που η νέα κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση των εκλογών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Δημοφιλή