ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/09/2018 16:36 EEST | Updated 24/09/2018 18:24 EEST

Ιατροδικαστές: Δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα του Ζακ Κωστόπουλου

EUROKINISSI/

Στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου είναι απροσδιόριστη κατέληξε η νεκροψία-νεκροτομή, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Ο οροθετικός ακτιβιστής πέθανε την Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, όπου μεταφέρθηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε έξω από κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας, το οποίο φέρεται ότι αποπειράθηκε να ληστέψει.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές κκ. Νίκο Καλογριά και Σωκράτη Τσαντίρη (από την πλευρά της οικογένειας) το θύμα «δεν φέρει θανατηφόρα τραύματα σε κανένα σημείο του σώματός του».

«Είχε κάποια μικρά, θλαστικά τραύματα σε όλο του το σώμα, τα οποία δεν δικαιολογούν τον θάνατό του...» δήλωσαν οι ιατροδικαστές μετά το τέλος της εξέτασης. «Συμφωνούμε όλοι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων και του μακροσκοπικού αποκλεισμού των θανατηφόρων κακώσεων...»

ΚΚΕ: Πράξη βραβρότητας το «λιντσάρισμα»

«Βαθύ αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, που οδήγησε ή συνέβαλε και στον θάνατό του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Το ”λιντσάρισμα” και μάλιστα σε βάρος ενός κοινωνικά ευάλωτου ανθρώπου, που δεν συνιστούσε σοβαρή απειλή για κανέναν, απλά και μόνο με την υποψία της κλοπής, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο και καταδικαστέο γεγονός, αλλά συνιστά πράξη βαρβαρότητας. Είναι, επίσης, επικίνδυνη και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά η γενικότερη προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της ”αυτοάμυνας”, που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή. Χρειάζεται να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Πάνω από όλα είναι ανάγκη να υπάρξει κρατική στήριξη όλων εκείνων των ανθρώπων, που το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα καθιστά ευάλωτους ή και περιθωριοποιεί».


Αναζητείται το δεύτερο άτομο

Σε εξέλιξη παραμένουν οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και του δεύτερου ατόμου - πέραν του ιδιοκτήτη που έχει συλληφθεί - που εμφανίζεται να κλωτσάει τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ είναι πεσμένος στην προθήκη του κοσμηματοπωλείου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή που παρουσιάζει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, απορρίπτοντας αυτή της ληστείας, ο Ζακ δεν μπήκε στο κατάστημα για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας στο απέναντι μαγαζί που καθόταν με παρέα. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook υπάρχει οπτικό υλικό. «Τα υπόλοιπα στις τρομερές δίκες που έρχονται, αρχίζοντας από την Τρίτη 25 Σεπτ.»