Ινδία: 49 βαθμοί Κελσίου στο Δελχί καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα

Θερμοκρασίες ρεκόρ σε τμήματα της πρωτεύουσας.
via Associated Press

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει τη βόρεια Ινδία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 49,2 βαθμούς σε κάποιες περιοχές στην πρωτεύουσα, Δελχί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για το πέμπτο κύμα καύσωνα στο Δελχί από τον Μάρτιο. Αξιωματούχοι σε πολλά τμήματα της χώρας έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παίρνουν προληπτικά μέτρα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν στα ύψη. Επίσης, προειδοποίησαν ότι η θερμότητα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας.

Οι πολιτείες Χιμαχάλ Πραντές, Χαριάνα, Ουταραχάντ, Πουντζάμπ και Μπιχάρ έχουν βιώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η οποία πρόσθεσε πως είναι πιθανόν να πέσουν 2 με 4 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, μα ίσως να μην υπάρξει «διάλειμμα» από τον καύσωνα.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει διαταραχές και προβλήματα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη βόρεια Ινδία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους επικεφαλής των πολιτειών να διαμορφώσουν σχέδια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ταχύτερα του αναμενομένου.

Αν και τα κύματα καύσωνα είναι κοινά στην Ινδία, ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, το καλοκαίρι άρχισε νωρίτερα φέτος στη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάρτιο, όταν κατέφθασε το πρώτο κύμα καύσωνα. Ο μέσος όρος των μέγιστων θερμοκρασιών για τον μήνα ήταν ο υψηλότερος εδώ και 122 χρόνια.