Ινδία: Κεραυνός σκότωσε 11 άτομα που έβγαζαν selfie

Περίπου 2.000 Ινδοί χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από κεραυνούς.
Donat Sorokin via Getty Images

Ενα χτύπημα κεραυνού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα και τραυμάτισε πολλούς ακόμη στη Τζαϊπούρ της Ινδίας την Κυριακή.

Τα θύματα έβγαζαν selfie στη βροχή, στην κορυφή ενός παρατηρητηρίου στο Φρούριο Αμερ - ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο του 12ου αιώνα.

Περίπου 27 άτομα βρίσκονταν στον πύργο όταν συνέβη το περιστατικό - και μερικοί από αυτούς φέρεται να πήδηξαν στο έδαφος.

Ενας ανώτερος αστυνομικός είπε στα ΜΜΕ ότι ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν νέοι.

Οι κεραυνοί σκοτώνουν 2.000 Ινδούς κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν εννέα ακόμη θάνατοι από κεραυνούς σε ολόκληρο το Ρατζαστάν, την πολιτεία όπου βρίσκεται η Τζαϊπούρ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο διοικητής της Πολιτείας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αποζημίωση 500.000 ρουπίες (5.650 ευρώ) ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η εποχή των μουσώνων στη Ινδία, όπου σημειώνονται έντονες βροχές, συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD) δήλωσε ότι οι θάνατοι από κεραυνούς έχουν διπλασιαστεί στη χώρα από τη δεκαετία του 1960 - ένας από τους λόγους που οφείλεται αυτό είναι η κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περιστατικά με κεραυνούς έχουν επίσης αυξηθεί κατά 30%-40% από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2018, στη νότια ινδική πολιτεία Αντρά Πραντές καταγράφηκαν 36.749 αστραπές σε μόλις 13 ώρες.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή