Ινδία: Γεννήθηκαν τέσσερα τσιτάχ 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους (βίντεο)

Η χώρα προσπαθούσε για δεκαετίες να επαναφέρει το είδος και πέρυσι μετεγκαταστάθηκαν από τη Ναμίμπια στο Εθνικό Πάρκο Kuno της Ινδίας οκτώ τσιτάχ.
.
.
Twitter

Χαρμόσυνα νέα έρχονται από το Εθνικό Πάρκο Κούνο της Ινδίας, καθώς η Σιγιάγια -ένα θηλυκό τσιτάχ που μετεγκαταστάθηκε εκεί από τη Ναμίμπια- έφερε στον κόσμο τέσσερα μικρά αιλουροειδή της, 70 χρόνια αφότου το είδος εξαφανίστηκε από τη χώρα.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το γεγονός ως «βαρυσήμαντο».

Η χώρα προσπαθούσε για δεκαετίες να επαναφέρει το είδος και πέρυσι μετεγκαταστάθηκαν από τη Ναμίμπια στο Εθνικό Πάρκο Kuno της Ινδίας οκτώ τσιτάχ. Επίσης, άλλα 12 τσιτάχ μετεγκαταστάθηκαν από την Νότια Αφρική τον προηγούμενο μήνα, BBC.

Ανακοινώνοντας την είδηση στο Twitter, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπέντερ Γιαντάβ δήλωσε «ευχαρισμένος».

«Συγχαίρω όλη την ομάδα του πρότζεκτ τσιτάχ για τις προσπάθειες να φέρουν πίσω στην Ινδία αυτά τα ζώα και να διορθώσουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η Σιγιάγια, ένα από τα οκτώ τσιτάχ που μετεγκαταστάθηκαν από τη Ναμίμπια γέννησε τέσσερα μικρά την Τετάρτη.

Βίντεο που δημοσίευσε ο Ινδός υπουργός δείχνει τα μικρά τσιτάχ να χασμουριούνται, ενώ το φύλο τους δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής αρχιφύλακας δασών και επικεφαλής της δασικής δύναμης του Μποπάλ, Τζ.Σ.Σουχάν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι επίσης «καλωσόρισε» τα τσιτάχ στη χώρα.

Τα μικρά πιστεύεται ότι γεννήθηκαν πριν από πέντε ημέρες, αλλά εντοπίστηκαν από τους αξιωματούχους την Τετάρτη, ανέφερε το Press Trust of India.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των 7.000 τσιτάχ που έχουν μείνει σε όλο τον κόσμο, τώρα απαντώνται στη Νότια Αφρική, στη Ναμίμπια και στην Μποτσουάνα.

Το ασιατικό τσιτάχ είναι απειλούμενο είδος και πλέον βρίσκεται μόνο στο Ιράν, όπου πιστεύεται πως έχουν μείνει μόλις 50.

Το τσιτάχ ή γατόπαρδος, όπως είναι η σωστότερη ονομασία, είναι το πιο γρήγορο χερσαίο ζώο και μπορεί να αγγίξει τα 112 χλμ./ώρα.

Στην Ινδία εξαφανίστηκαν επίσημα το 1952. Λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο, τη μείωση του φυσικού του περιβάλλοντος και της έλλειψης θηραμάτων που κατανάλωνε, εξαφανίστηκε.

Δημοφιλή