ΤΟ BLOG
06/11/2018 12:40 EET | Updated 06/11/2018 12:42 EET

INMUTE 18: Πειραματικός κινηματογράφος και ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική στο «εδώ και τώρα»

Μιχάλης Μοσχούτης 

Το φεστιβάλ INMUTE ξεκίνησε το ’13 με επίκεντρο του την σχέση παλαιότερων αλλά και νεότερων βωβών κινηματογραφικών ταινιών με ζωντανή μουσική, στην πλειοψηφία της αυτοσχεδιαζόμενη και ως φιλοξενούμενη εκδήλωση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Μετά από μιαν εξελικτική πορεία το ’16 δεν πραγματοποιήθηκε αλλά επέστρεψε δριμύτερο πέρυσι υπό την στέγη πλέον του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και εφέτος αλλά για μία μόνον ημέρα, από τις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου και με ελεύθερη είσοδο.Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του INMUTE – και επίσης σολίστ της κλασικής κιθάρας, άριστος εκτελεστής της ηλεκτρικής εκδοχής του οργάνου και εκλεκτό μέλος της ελληνικής αυτοσχεδιαστικής μουσικής σκηνής – Μιχάλης Μοσχούτης μου μίλησε για το τι νέο κομίζει η εφετινή διοργάνωση του φεστιβάλ αλλά και τι...εγκυμονεί για το μέλλον του. 

Ξεκαθαρίζοντας καταρχήν αν υπάρχει εξέλιξη της κεντρικής ιδέας του INMUTE από την μία διοργάνωση του στην άλλη ο Μιχάλης Μοσχούτης λέει ότι «το INMUTE επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον σύγχρονο πειραματικό κινηματογράφο. Μετά την πρώτη φορά και βλέποντας ότι στην Αθήνα έχουμε όλο και περισσότερες προβολές βωβών ταινιών της δεκαετίας του ’20′ με ζωντανή μουσική θέλησα να αλλάξω λίγο την θεματική του φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την συνεργασία μου με την ομάδα Γάλλων κινηματογραφιστών Nominöe έχω παρευρεθεί σε διάφορα φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να γνωρίσω από κοντά τις νέες τάσεις και πρακτικές του χώρου. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο πειραματικός κινηματογράφος και πολλές φορές όταν λέμε πειραματική ταινία εννοούμε απλά μια πιο DIY προσέγγιση η οποία όμως συνήθως δεν ξεφεύγει από το τυπικό μοντέλο του λόγου, των ηθοποιών και της αφήγησης. Θεωρώ επομένως πολύ σημαντικό να προβληθεί περισσότερο ο πειραματικός κινηματογράφος στην Ελλάδα και ελπίζω σιγά - σιγά να έχουμε περισσότερους κινηματογραφιστές που θα ασχολούνται με ζωντανές προβολές 16mm, expanded cinema performances, την υλικότητα του φιλμ και απλά με το φως ως το βασικό στοιχείο του κινηματογράφου». 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του INMUTE εξηγεί γιατί η εφετινή διοργάνωση, αντίθετα με όλες τις προηγούμενες, διαρκεί μόνο μία ημέρα λέγοντας ότι «πέραν από τους δεδομένους και περιορισμένους οικονομικούς πόρους υπάρχει και το θέμα του χρόνου. «Την εφετινή σεζόν συμμετέχω στην διοργάνωση δυο μεγάλων εκδηλώσεων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, αρχές Απριλίου του Borderline και τον Ιούνιο του Tectonics. Ήταν επομένως συνειδητή επιλογή εφέτος το INMUTE να μην έχει ακριβώς φεστιβαλικό χαρακτήρα και να είναι απλά μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών». 

Για πρώτη επίσης φορά εφέτος οι προβολές και οι ζωντανές μουσικές δράσεις δεν θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις πρώτες να αλληλεπιδρούν με τις δεύτερες αλλά σε διαφορετικό χρόνο. «Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είναι ένα μικρό πείραμα αλλά πιστεύω ότι θα λειτουργήσει πολύ καλά! Ο στόχος είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ ήχου και εικόνας. Οι ζωντανές μουσικές δράσεις θα ακολουθούν και μερικές φορές θα προηγούνται των προβολών με σκοπό να αναδεικνύουν οι μεν τις δε. Όταν βλέπουμε τις ταινίες επικεντρωνόμαστε στην οθόνη και κατά κάποιο τρόπο ξεχνάμε τον χώρο που βρισκόμαστε. Ο ζωντανός μουσικός αυτοσχεδιασμός μας επαναφέρει στο «εδώ και τώρα» αυτού του χώρου που βρισκόμαστε και νομίζω ότι αυτή η αντίθεση θα έχει πολύ ενδιαφέρον», λέει ο Μ. Μοσχούτης. 

Xavier Charles

Επί της ουσίας πρόκειται για μία και μόνη συναυλία στην οποία θα συμπράξουν τέσσερις αυτοσχεδιαστές, ο Γάλλος κλαρινετίστας Xavier Charles που προέρχεται κυρίως από τον χώρο της jazz και τρεις ημέτεροι, η σολίστ του σαντουριού Σοφία Λαμπροπούλου με καταβολές προφανώς στην παραδοσιακή μουσική μας, ο εκπρόσωπος της πειραματικής ελληνικής elctronica Γιάννης Κοτσώνης και ο ίδιος ο Μιχάλης Μοσχούτης.«Ο Xavier Charles είναι καταπληκτικός μουσικούς και ιδιαίτερα ευέλικτος. Καθώς θα παίξουμε όλοι μαζί ήταν σημαντικό να προσκαλέσουμε κάποιον που ξέρουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την συγκεκριμένη συνεργασία και ο ίδιος ο Xavier πολύ θετικός για όλο το εγχείρημα. Είχα επίσης παίξει στο πρώτο INMUTE. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να συνδυάζω το διοργανωτικό με το καλλιτεχνικό μέρος της δουλειάς μου αλλά καθώς εφέτος το INMUTE θα είναι μόνο μια βραδιά και το διοργανωτικό μέρος θα είναι πιο απλό είπα να παίξω και εγώ λίγο!», σχολιάζει την αρκετά ιδιόρρυθμη σύνθεση αυτού του κουαρτέτου και το γεγονός της δικής του συμμετοχής ο Μ. Μοσχούτης. 

Σοφία Λαμπροπούλου

Είναι λοιπόν η εφετινή διοργάνωση μεταβατική; Και τι θα συμβεί στη συνέχεια του INMUTE;

«Θέλω να βλέπω κάθε χρονιά ως μεταβατική. Δεν μου αρέσει καθόλου να επαναλαμβάνομαι. Το κοινό ίσως πολλές φορές θέλει την επανάληψη και σίγουρα νιώθει ανασφάλεια όταν δεν ξέρει τι να περιμένει. Είναι όμως χρέος μας, ως καλλιτέχνες και διοργανωτές, να μην ακολουθούμε τις εύκολες λύσεις, να εξελισσόμαστε και να μην φοβόμαστε την «αποτυχία» η οποία ίσως τελικά να είναι η μεγαλύτερη μας επιτυχία», λέει με τον ενθουσιασμό του «νεοφώτιστου» της πρωτοπορίας ο Μιχάλης Μοσχούτης! 

Προσωπικά τουλάχιστον δεν διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο μαζί του, ακόμα και με την επιφανειακά παράδοξη τελευταία διατύπωση του...