Ιράκ: Συνελήφθη ο εγκέφαλος μιας εκ των φονικότερων εκρήξεων στην ιστορία της Βαγδάτης

Ο τζιχαντιστής βρισκόταν πίσω από την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους το 2016.
Khalid Al Mousily via Reuters

Το Ιράκ συνέλαβε τον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Βαγδάτη το 2016, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Γκαζουάν αλ-Ζαουμπάεε συνελήφθη σε μια «επιχείρηση της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών εκτός της χώρας», ανακοίνωσε ο Μουσταφά αλ-Καντίμι.

Κατηγόρησε τον Ιρακινό υπήκοο ότι είναι «ο κύριος ένοχος πίσω από τη θηριωδία της Καρράντα και πολλές άλλες».

Η επίθεση στην περιοχή Καράντα ήταν η πιο φονική επίθεση στο Ιράκ από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Ενα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε δίπλα σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο, όπου οι άνθρωποι απολάμβαναν μια βραδινή έξοδο μετά τη λήξη της καθημερινής νηστείας τους για τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν από φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο μετά την έκρηξη της βόμβας.

Ahmed Saad via Reuters
Ahmed Saad via Reuters

Ο πρωθυπουργός δεν είπε πού συνελήφθη ο δράστης, αλλά δύο ιρακινοί αξιωματούχοι πληροφοριών δήλωσαν στο Associated Press ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις με τη συνεργασία μιας γειτονικής χώρας, που δεν κατονομάστηκε, και ότι μεταφέρθηκε στο Ιράκ πριν από δύο ημέρες.

Ο εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, στρατηγός Γεχία Ρσούλ δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν έναν άντρα με δεμένα μάτια να κάθεται δίπλα σε δύο ένοπλους φρουρούς σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Ο στρατηγός υποστήριξε ότι, εκτός από την επίβλεψη της επίθεσης στην Καρράντα, ο Ζαουμπάεε ήταν πίσω από μια σειρά άλλων θανατηφόρων βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη και σε άλλες επαρχίες το 2016 και το 2017.

Μεταξύ αυτών ήταν δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στις 30 Μαΐου 2017 που είχαν ως στόχο ένα παγωτατζίδικο στην Καρράντα και μια ομάδα Σιίτων μουσουλμάνων προσκυνητών σε μια γέφυρα στην περιοχή Σαουάκα, σκοτώνοντας 26 άτομα.

(με πληροφορίες από BBC, Associated Press)