Ιράν: Οκτώ οι νεκροί εξαιτίας φωτιάς στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης

Οι δικαστικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νεό απολογισμό. «Καμιά σχέση» με τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Μια φωτογραφία από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan στις 16 Οκτωβρίου 2022 δείχνει κενές κουκέτες μέσα στη διαβόητη φυλακή Εβίν, βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.
Μια φωτογραφία από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan στις 16 Οκτωβρίου 2022 δείχνει κενές κουκέτες μέσα στη διαβόητη φυλακή Εβίν, βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.
KOOSHA MAHSHID FALAHI via Getty Images

Οκτώ άνθρωποι, όλοι κρατούμενοι, έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη δικαστική αρχή.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 61 τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

«Τέσσερις άνθρωποι (τραυματίες) υπέκυψαν στο νοσοκομείο μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε οκτώ νεκρούς», αναφέρεται στον ιστότοπο της δικαστικής αρχής Mizan Online, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπέκυψαν εξαιτίας εισπνοής καπνού, όπως οι τέσσερις πρώτοι που απεβίωσαν. Όλοι οι νεκροί ήταν καταδικασμένοι για κλοπή.

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν το βράδυ του Σαββάτου «ταραχοποιούς» ότι «έβαλαν φωτιά σε μια αποθήκη ρουχισμού» μέσα στο μεγάλο συγκρότημα των φυλακών και έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και μετά μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, που επενέβησαν για να σταματήσουν τις βιαιότητες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και «η κατάσταση επανήλθε στην ομαλότητα», ανέφεραν στη συνέχεια.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν το βράδυ του Σαββάτου τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό να υψώνονται από τη φυλακή, που βρίσκεται στα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως τα επεισόδια αυτά δεν είχαν «καμιά σχέση» με τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα.

Στις φυλακές Εβίν κρατούνται άνθρωποι που συνελήφθησαν στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης καθώς και ξένοι ή πρόσωπα με δύο υπηκοότητες, όπως η γαλλοϊρανή πανεπιστημιακός Φαριμπά Αντελκάχ, που είναι φυλακισμένη στο γυναικείο τμήμα τους. Εκεί βρίσκεται επίσης ο Αμερικανός Σαμάκ Ναμαζί. Όλοι είναι καλά, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή