Ιρλανδία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ

Ο Λίο Βαράντκαρ αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael και από την προεδρία της κυβέρνησης για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους.
via Associated Press

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος έγραψε ιστορία ως ο πρώτος ομοφυλόφιλος αλλά και διφυλετικός ηγέτης της χώρας του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί εντός εβδομάδων μόλις επιλεχθεί ο διάδοχός του.

Ο Βαράντκαρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραιτείται αμέσως από την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael, που αποτελεί το ένα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιρλανδίας. Θα αντικατασταθεί ως πρωθυπουργός τον Απρίλιο μετά από ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος.

«Παραιτούμαι από την προεδρία και την διεύθυνση του Fine Gael και θα παραιτηθώ από την θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση αναλάβει τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε ο Λίο Βαράντκαρ επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

O Βαράντκαρ έγινε ο νεότερος ηγέτης της χώρας όταν εξελέγη για πρώτη φορά, καθώς και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Ο Βαράντκαρ, του οποίου η μητέρα είναι Ιρλανδή και ο πατέρας Ινδός, ήταν επίσης ο πρώτος διφυλετικός Taoiseach (πρωθυπουργός) της Ιρλανδίας.

Έπαιξε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το 2015, και για την κατάργηση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, η οποία πέρασε σε ψηφοφορία το 2018.

Αναγνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κανείς, πρόσθεσε ότι «έπειτα από επτά χρόνια στην πρωθυπουργία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο καλύτερος για την δουλειά», πρόσθεσε και δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν σχέδια για το μέλλον.

«Είμαι περήφανος που κάναμε τη χώρα ένα πιο ισότιμο και πιο σύγχρονο κράτος», τόνισε στη δήλωση παραίτησής του στο Δουβλίνο.

Η τελευταία πρωθυπουργική θητεία του Λίο Βαράντκαρ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022. Το 2017, στα 38 του χρόνια, ήταν ο πρώτος μετανάστης γιατρός και ομοφυλόφιλος που αναδείχθηκε στον νεότερο πρωθυπουργό μίας βαθιά συντηρητικής, καθολικής Ιρλανδίας. Ανάμεσα στο 2020 και το 2022 άφησε την θέση του στην πρωθυπουργία στον Μάικλ Μάρτιν τον ηγέτη του κόμματος Fianna Fáil που συμμετέχει μαζί με το Πράσινο Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

via Associated Press

Οι λόγοι της παραίτησης

Ο Βαράντκαρ αντιμετώπισε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του Fine Gael. Δέκα από τους βουλευτές του κόμματος, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, ανακοίνωσαν ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ιρλανδοί πολίτες απέρριψαν τη θέση της κυβέρνησης σε δημοψηφίσματα σχετικά με δύο συνταγματικές τροποποιήσεις.

Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ανω του 67% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένειας πέραν της έννοιας του γάμου και το 73% απέρριψε την τροπολογία που απάλειφε από το Σύνταγμα το κείμενο για τον πρωταρχικό ρόλο των γυναικών «στις οικιακές υποχρεώσεις» στο νοικοκυριό.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ότι απηχεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και η κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ κατηγορήθηκε ότι δεν προετοίμασε καλά το πεδίο για το δημοψήφισμα.

Ακόμα κι έτσι, η παραίτησή του δεν αναμενόταν ευρέως. Ο Μάρτιν, ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «εξεπλάγη προφανώς», όταν άκουσε «τι επρόκειτο να κάνει».

«Ωστόσο θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να τον ευχαριστήσω ειλικρινά», δήλωσε ο Μάρτιν. «Είχαμε μια πολύ καλή σχέση».

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι η παραίτηση του Βαράντκαρ δεν θα πρέπει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχει και το Κόμμα των Πρασίνων θα συνεχιστεί.

Ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι γνώριζε ότι η αποχώρησή του «αποτελεί έκπληξη για πολλούς ανθρώπους και απογοήτευση για κάποιους».

«Ξέρω ότι άλλοι θα αντιμετωπίσουν, πώς να το πω, την είδηση μια χαρά - αυτό είναι το σπουδαίο πράγμα του να ζεις σε μια δημοκρατία», είπε. «Ποτέ δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κάποιος από ένα υψηλό αξίωμα. Ωστόσο, αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή από οποιαδήποτε άλλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA-Reuters-Associated Press

Δημοφιλή