Ισλανδία: Ενα φρούριο της κανονικότητας εν μέσω πανδημίας

Πώς οι Ισλανδοί κατάφεραν να συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς μάσκες και πανικό.
HARALDUR GUDJONSSON via Getty Images

Μια από τις χώρες που απέσπασε τον διεθνή θαυμασμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ήταν η Ισλανδία, η οποία κατάφερε άμεσα να περιορίσει τη νόσο μετά την αρχική της εξάπλωση στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση άλλαξε τακτική, άρχισε τα τεστ και τις ιχνηλατήσεις, έκλεισε τα σύνορα και εισήγαγε περιορισμούς. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ υψηλότερες σε ένα νησί με πληθυσμό περίπου 360.000 ανθρώπους.

Jeff J Mitchell via Getty Images

Στην Ισλανδία, έχουν καταγραφεί λιγότερα από 2.000 κρούσματα και μόλις 10 θάνατοι.

Βοηθά, επίσης, ότι το γεγονός ότι οι Ισλανδοί έδειξαν μεγάλη πίστη στην κυβέρνησή τους και επικεντρώθηκαν στις ενημερώσεις των μέσων ενημέρωσης που παρέχονται όχι από πολιτικούς αλλά από επικεφαλής επιστήμονες και την αστυνομία, ακολουθώντας κάθε συμβουλή τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέστησαν στα κινητά τους τηλέφωνα μια εφαρμογή που ανιχνεύει τις κινήσεις τους, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις αρχές να εντοπίζουν και να ενημερώνουν οποιονδήποτε μπορεί να έχει έρθει σε επαφή ή να έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό. Αυτό που ακολουθεί είναι το τεστ και ενδεχομένως η καραντίνα.

NurPhoto via Getty Images

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι στην απομακρυσμένη νησιωτική χώρα να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους σε μια σχετική κανονικότητα. Εξακολουθούν να επισκέπτονται τις δημοφιλείς πισίνες τους, να πηγαίνουν στο γήπεδο, να δειπνούν με φίλους και να κάνουν πάρτι.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ είναι γεμάτα και δεν φοράει κανένας μάσκα. Η μόνη υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν είναι αρκετά φυσιολογικά είναι τα αντισηπτικά χεριών που βρίσκει κανείς παντού και το κλείσιμο των καταστημάτων πολύ νωρίς στις 11 μ.μ., την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες η διασκέδαση μόλις ξεκινούσε για τους Ισλανδούς.

HARALDUR GUDJONSSON via Getty Images

Το μεγαλύτερο οικονομικό θύμα του κορονοϊού ήταν ο τουρισμός. Πέρυσι, σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα και ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί, αλλά οι ντόπιοι απάντησαν παραμένοντας εντός των συνόρων για τις διακοπές τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με θεαματικές εικόνες από Ισλανδούς που ταξιδεύουν σε όλο το νησί, με τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ σε όλη τη χώρα να είναι γεμάτα.

ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης αυτήν την τάση, παρέχοντας σε κάθε κάτοικο ένα κουπόνι 10.000 Κορώνων Ισλανδίας (63 ευρώ) που μπορεί να εξαργυρωθεί σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιοθέατα.

Ομως, καθώς πλησιάζει το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, υπενθυμίζεται σε όλους ότι είναι μια ιδιαίτερη χρονιά όπως καμία άλλη. Αυτό το τελευταίο μεγάλο σαββατοκύριακο των καλοκαιρινών διακοπών συνήθως σημαίνει μεγάλα φεστιβάλ σε όλη τη χώρα - αλλά με τις απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων, όλα έχουν ακυρωθεί.

Μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το εθνικό φεστιβάλ Þjóðhátí, ακυρώνονται για πρώτη φορά μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη το 1974 εμπόδισε αυτόν τον εορτασμό. Ομως, με την τυπική ισλανδική αισιοδοξία, πουλάνε ήδη εισιτήρια για το 2021.

ASSOCIATED PRESS

Υπάρχει, βέβαια, ακόμα ένας υγιής φόβος και κανείς δεν είναι ικανοποιημένος - πολλοί ανησυχούν ότι οι άνθρωποι είναι πολύ χαλαροί και ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα άνοδο των κρουσμάτων - ειδικά με τη μείωση των συνοριακών περιορισμών και την είσοδο περισσότερων τουριστών. Είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι εκεί δεν θεωρούν δεδομένη την προνομιακή τους θέση ούτε και την επιθυμία τους να διατηρήσουν τον φυσιολογικό τρόπο ζωής τους.

Εξάλλου, όπως λέει και το ανεπίσημο σύνθημα της Ισλανδίας Þetta reddast, «θα είναι εντάξει στο τέλος».

Εχοντας αντέξει μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, μια ηφαιστειακή έκρηξη που καθήλωσε πτήσεις σε όλο τον κόσμο, η Ισλανδία ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει μια ακόμη δοκιμασία, αυτή του κορονοϊού.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή