Ισπανία: Αναβλήθηκε ξανά η εκταφή των οστών του δικτάτορα Φράνκο

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήταν ομόφωνη,
OSCAR DEL POZO via Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έβαλε φρένο στην εκταφή των οστών του πρώην δικτάτορα, στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, εν αναμονή του αποτελέσματος της προσφυγής της οικογένειας του δικτάτορα.

Η εκταφή του πρώην δικτάτορα έχει αναβληθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και έχει χωρίσει την κοινωνία στα δύο, δεδομένου ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, υπό την ηγεσία του Πέδρο Σάντσεζz, είχε ανακοινώσει την απόφαση, τον Μάρτιο του 2019.

Το σχέδιο έχει ως στόχο την μετακίνηση των οστών του Φράνκο, από την Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caidos), το κρατικό μαυσωλείο όπου έχει θαφτεί από το 1975, στο νεκροταφείο του Ελ Πάδρο της Μαδρίτης, όπου θα θαφτεί δίπλα στη σύζυγό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, oι σοσιαλιστές έχουν προσπαθήσει από καιρό να μετατρέψουν την κοιλάδα των πεσόντων, που θεωρείτο από πολλούς ως μνημείο του φασισμού, σε ένα μνημείο των θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου του 1936-39, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους, περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες και μαχητές.

Πηγή: Independent