Ισπανία: Κλείνουν τα σχολεία λόγω των καταρρακτωδών βροχών

Πλημμυρισμένα υπόγεια, βυθισμένα αυτοκίνητα και αποκλεισμένοι δρόμοι στη νοτιοανατολική Ισπανία.
twitter/huffpost espana

Οι ισπανικές αρχές έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τους παιδικούς σταθμούς, καθώς καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν την Τρίτη την παράκτια νοτιοανατολική Ισπανία μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας, αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένα υπόγεια, βυθισμένα αυτοκίνητα και κλειστούς δρόμους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν καθ′ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης Τρίτης στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο -συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιφερειών της Μούρθια, της Βαλένθια και της Ανδαλουσίας- εν μέσω πληθώρας προειδοποιήσεων υψηλής επιφυλακής για πλημμύρες από την κυβέρνηση.

Στην Καρταχένα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έδωσαν μάχη για την αποστράγγιση βαριά πλημμυρισμένων δρόμων. Πλάνα της τοπικής τηλεόρασης έδειχναν νερό να καλύπτει σχεδόν πλήρως σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Ορισμένες περιοχές στην περιοχή της Βαλένθια είδαν περισσότερες βροχές μέσα σε λίγες ημέρες από όσες είχαν σημειωθεί τους προηγούμενους έξι μήνες μαζί, ανέφερε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η πόλη Οντιγιέντ στη Βαλένθια έσπασε το ρεκόρ για την υψηλότερη συσσωρευμένη βροχόπτωση σε μία ημέρα τον Μάιο τα τελευταία 100 χρόνια, με έως και 130 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Οι βροχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει την Ισπανία, η οποία βρισκόταν κοντά στο να καταγράψει την ξηρότερη άνοιξη από την έναρξη των καταγραφών το 1961, δήλωσε ο εκπρόσωπος της AEMET, Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Ακόμα κι έτσι, είπε ότι η εποχή αναμένεται να είναι μία από τις ξηρότερες άνοιξες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σε εθνικό επίπεδο, οι βροχοπτώσεις μεταξύ του Οκτωβρίου 2022 και της 21ης Μαΐου του τρέχοντος έτους ήταν 28% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου, δήλωσε ο ντελ Κάμπο, με διπλάσιες από τις κανονικές βροχοπτώσεις να απαιτούνται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να φθάσουν τα κανονικά επίπεδα.