Ισπανία: Μηδένισε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο που πλέον κοστίζει χρυσάφι - Ένταξη στα είδη πρώτης ανάγκης

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάντσεθ είχε ρίξει τον ΦΠΑ από το 10% στο 5%. Τώρα δίνει ανάσα σε καταναλωτές, αφού είναι βασικό είδος διατροφής, και στηρίζει τους ελαιοπαραγωγούς.
Ελαιόλαδο και ελιές
Ελαιόλαδο και ελιές
HakanEliacik / 500px via Getty Images

Μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής με φόντο την ακραία ξηρασία, αποφάσισε στην Ισπανία η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για επαναφορά στο ”μηδενικό ΦΠΑ” τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο και αυτομάτως το προϊόν εντάσσεται ”μόνιμα” όπως τονίστηκε, στην ”λίστα ειδών πρώτης ανάγκης”.

″Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς”, σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Εκτός του ότι θα ″ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών”, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να ”υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας”.

Το μέτρο αυτό, που θα εγκριθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στη διάρκεια του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, θα επιτρέψει στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί με ”δομικό” τρόπο του υπερμειωμένου ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, επιβαρύνονται κανονικά με ΦΠΑ 4% στην Ισπανία. Όμως σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, όπως η τωρινή, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 0%.

Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από το 10% στο 5% το 2023 στο πλαίσιο των μέτρων κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Όμως το μέτρο αυτό δεν ανέκοψε την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου.

Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με σχεδόν 14 λίτρα να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).

Όμως, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), η τιμή του εκτοξεύθηκε τελευταία: έτσι, το ελαιόλαδο ήταν τον περασμένο μήνα 63% πιο ακριβό απ’ ό,τι τον Μάιο του 2023 και τρεις φορές ακριβότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο του 2021.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την πτώση της παραγωγής στην Ισπανία το 2022-2023 και το 2023-2024, λόγω ακραίων καυσώνων και ανομβρίας, από τους οποίους υπέφερε κυρίως η Ανδαλουσία (νότια), η κυριότερη περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου.

Ως αποτέλεσμα, το 2022-2023 η ισπανική παραγωγή έφθασε τους 660.000 τόνους, έναντι 1,48 εκατ. τόνων το 2021-2022. Το 2023-2024 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή